Scurtă prezentare a proiectului
“Învăţaţi-vă a face binele” (Isaia 1, 16)
Material de Ana Maria Godja
La ce ne duce cu gândul când auzim expresia „Şcoala de Duminică?
Da, da, aşa este la Mark Twain si al său erou memorabil Tom Swayer, care făcea o multime de năzbâtii la Școala de Duminică (Sunday School). La școala noastră nu se fac năzbâtii și nici nu se scoate Sfântul Nicolae din cui pentru cei care nu și-au făcut temele.
Ce este de fapt Școala de Duminică?
Să nu vă imaginați cumva că mergem la Școala nr. 113 sau la Școala nr. 133, aflate pe raza parohiei noastre, și ni se predă matematică, fizică sau biologie. Ei bine nu este așa. Ne întâlnim la biserică, în fiecare Duminică la orele 17.00 și discutăm pe diverse teme prestabilite, încercând să înțelegem de ce ne numim creștini, de ce postim miercurea și vinerea, de ce sărbătorim Paștele Duminica, de ce există și răul pe pământ și multe alte lucruri, care au dat de gândit și generațiilor anterioare, și pe care nu vom reuși, poate, să le elucidăm în totalitate.
Care este misiunea noastră?
Misiunea noastră, a tinerilor care ne vedem în fiecare Duminică și care am devenit prieteni, este de a clarifica anumite noțiuni legate de Biserică, de a încerca să întelegem credința ortodoxă, de a ne apropia, cu smerenie, de Dumnezeu, de a-L cunoaște și de a intra în dialog continuu cu El.
Care este obiectivul nostru?
Este unul simplu, dar în același timp cel mai complicat și complex lucru pe care îl fac oamenii încă de la începuturi, și anume SĂ COMUNICĂM. De ce este oare așa de important să comunicăm, ce ne trebuie atâta comunicare? Este important pentru că trebuie să ne cunoaștem, să ne întelegem, să fim uniți și să ne străduim să-i ajutăm și pe alții care s-au rătăcit, care au nevoie de un sfat, de o îndrumare, de o vorbă bună și, de ce nu, de un simplu zâmbet, sau de o mângâiere.
Cum se desfășoară lectiile Școlii de Duminică?
Lecțiile încep cu o simplă rugăciune, pentru ca Harul Sfântului Duh să fie cu noi cu toți și să ne ajute să înțelegem ce se discută. Apoi, urmează o prelegere pe tema propusă cu o săptămână în urmă. Prelegerea este pregătită de un student la Teologie. Lecțiile sunt interactive, atât studenții, cât și ceilalți tineri pot pune întrebări și pot să-și exprime punctul de vedere.
Cine participă la Școala de Duminică?
La școala noastră nu există limită de vârstă. Vin de la micuți de 6 ani până la oameni trecuti de 75 de ani. Dar cea mai mare parte a „cursanților” au vârsta cuprinsă între 12 si 30 de ani. Numărul maxim de participanti a fost de 150 de persoane.
Prima lecție a Școlii de Duminică a avut loc pe data de 14 octombrie 2001, de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva.
Începând cu data de 11 noiembrie 2007, Școala de Duminică a cunoscut o formă nou de prezentare, mai dinamică, prin includerea unor proiecții video, în sfânta biserică, de documentare sau filme artistice educative, în cadrul «Cinematografului parohial».\