Parohia Sant’Angela Merici se află pe strada Cagliero 26, în zona de nord-est a oraşului Milano.
La începutul anilor ‘5o, cartierul începe să se dezvolte văzând cu ochii; se naşte aproape instantaneu ideea înfiinţării unei parohii şi construirea unei biserici. În urma hotărârii finale a Comitetului diocezan pentru Biserici Noi, această biserică a fost închinată Sfintei Angela Merici şi dată în grija părinţilor Sacramentini, deja prezenţi în cartier cu o comunitate, cu sediul în strada Tullo Morgagni.
La 23 mai 1958, părintele Francesco Parati, provincial al Congregaţiei, primeşte această sarcină, în mod oficial.
Lucrările de construcţie, în baza proiectului aparţinând arhitectului Baciocchi, se desfăşoară în mod rapid, iar la 31 mai 1959, monsenior Narciso Prandoni binecuvântează noua biserică.
La 7 iunie, părintele Marco Latini, superiorul comunităţii, desemnat ca paroh al noii parohii, însoţit de reprezentanţi ai congregaţiilor religioase şi de credincioşi, în cadrul unei procesiuni, intră în noua biserică închinată Sfântului Sacrament (Sfintei Euharistii). Astfel, comunitatea sacramentinilor se stabileşte definitiv în noua sa casă.

La data de 1 iulie 1959, părintele Marco Latini este învestit în mod oficial ca paroh al noii comunităţi. Cu toate acestea, va trebui să aştepte până în toamnă, când are loc instalarea sa ca paroh. La data de 12 octombrie 1959, părintele îşi începe activitatea sa pastorală.
Adorarea Euharistiei este harisma specifică noii comunităţi, iar la rugăciunile de adorare a Sfintei Euharistii participă alături de părinţii Sacramentini, Gărzile de onoare şi un grup de laici ce s-au dedicat adorării permanente a Sfintei Euharistii.
În anul 1960 se oficiază pentru prima oară Taina Euharistiei şi a Mirungerii.
În anii ce au urmat, biserica se extinde şi se înfrumuseţează cu altarul cel mare (1961), cu alte altare (1961-1963), cu vitralii, cu cristelniţă (1965).

În ziua de 3 februarie 1963, cardinalul Giovanni Battista Montini sfinţeşte altarul consacrat Sfântului Pier Giuliano Ejmard, întemeietorul congregaţiei Sfântului Sacrament, evenimentul devenind o mare sărbătoare pentru Părinţii Sacramentini şi pentru toată comunitatea. În cuvintele rostite cu acel prilej de către cardinal, citim aprecieri, încurajări şi îndemnuri, de a rămâne pentru totdeauna credincioşi misiunii ce şi-au asumat-o: "Faceţi în aşa fel încât, în oraşul Milano, acest sanctuar, să fie un foc, dragoste, reunire, în nici un caz forme de exaltare sau fanatism,dimpotrivă sentimente adânci, adevărate, naturale,autentice, într-adevăr dragoste. Daţi comunităţii noastre, daţi diocezei noastre această flacără de dragoste". Arhitectura externă a bisericii este din cărămidă arsă. Cornicea portalului acoperită cu ceramică, ca şi baldachinul decorat de deasupra altarului principal sânt opera pictorului Valentini. Crucea din bronz, masa din altar, tabernacolul şi candelabrele  sânt opera sculptorului Gio Pomodoro şi al fratelui său, Arnaldo.

Vitraliul colorat deasupra portalului bisericii, înfăţişând pe Hristos răstignit şi apoi înviat, aparţin pictorului maghiar Giovanni Hajnal, autor a patru vitralii în Domul din Milano, precum şi a numeroase alte opere la Vatican şi la Roma.

Organul cu tuburi, a cărui parte principală datează de la sfârşitul secolului 18 a fost complet renovat şi repus în stare de funcţionare în anul 2000.

De-a lungul anilor comunitatea parohiei a fost condusă de patru preoţi Sacramentini, de părintele Marco Latini, de la 1959 până la 1978, de părintele Leone Damiani, de la 1978 la 1984, de părintele Mario Buffoni de la 1984 până la 1996 şi actualul paroh părintele Giuseppe Bettoni. Alături de el sunt vice parohii părintele Cirillo Gheza şi părintele Guglielmo Rota.

Aşa cum se subliniază în proiectul pastoral "parohul şi alte feţe bisericeşti împărtăşesc zi de zi bucuriile şi grijile enoriaşilor, îşi trăiesc menirea "de colaboratori ai Domnului în acel câmp, care este biserica, credincioşi misiunii ce şi-a asumat-o familia lor religioasă în deplină  comuniune de aspiraţii"

Păstorii şi credincioşii sânt chemaţi să urmeze un drum unic fiecare după posibilităţile şi talentele sale. Răspunderea comună se exprimă prin instrumente pastorale de participare cum sunt Consiliul Pastoral Parohial şi Consiliul pentru Probleme Economice.

Consiliul Pastoral Parohial (CPP) format din peste 20 de persoane (preoţii parohiei, călugăriţe, un număr important de laici, bărbaţi şi femei, printre care şi câteva perechi căsătorite) este organismul cu ajutorul căruia Parohul stabileşte programul pastoral pentru viaţa comunităţii, sprijinindu-se pe aportul a diferitelor Comisii. Acest Consiliu se întruneşte cel puţin odată la două luni.

În momentul de faţă funcţionează următoarele Comisii:

1. Pentru Catehism şi Evanghelie, care se ocupă de prepararea băieţilor şi a fetelor pentru taina iniţierii, de îndrumarea părinţilor care cer să-şi boteze copiii şi de catehismul persoanelor adulte.

2. Liturgică, care organizează, pregăteşte şi coordonează diferitele slujbe, care însufleţesc rugăciunea şi liturghiile comunităţii.

3. Caritas, care se ocupă de cazurile de sărăcie , de singurătate, de nevoi, prezente pe teritoriul parohiei şi solicită întregii comunităţi de a participa la aflarea unor soluţii şi de a fi solidară.

4. Pentru familii, care se ocupă de pregătirea celor logodiţi în vederea căsătoriei, de sprijinirea tinerelor perechi recurgând la ajutorul grupurilor familiare, sau la mijloace deosebit de semnificative ca serbările anuale de familie sau consultaţii personale cu parohul.

5. Oratoriul şi Pastoraţia pentru tineret,care promovează  şi coordonează atenţia comunităţii asupra educaţiei  tinerei generaţii, ocupându-se de dezvoltarea ei umană şi creştină prin jocuri şi activităţi sportive.

6. Pentru dreptate şi pace, care ajută comunitatea să concretizeze în epoca noastră valorile evanghelice de dreptate, pace şi salvare a tot ce este creaţie.

7. Pentru ecumenism, care îşi propune ca sarcină să dezvolte în sânul comunităţii sensibilitatea pentru ecumenism între bisericile creştine, atenţia pozitivă faţă de tradiţia ebraică actuală, disponibilitatea la dialog cu cei care au altă credinţă decât credinţa creştină.

8. Centrul Cultural, care propune întâlniri culturale de diferite tipuri şi promovează  vizite şi peregrinagii  pentru a descoperi  îmbinări între credinţă şi frumos, care apropie opere de artă din locuri şi timpuri diferite.

În ce priveşte Consiliul pentru Probleme Economice (CAEP), destinaţia sa specifică este de a realiza responsabilitatea comună a laicilor cu Parohul în gestiunea şi administrarea parohiei şi a bunurilor sale. Datorită colaborării şi a preţioasei sale contribuţii în aceşti ani s-a putut păstra în mod constant angajamentul de întreţinere a imobilului parohial cu Teatrul Blu şi intrările în biserică. În mod periodic şi cel puţin odată pe an Comisia prezintă rapoarte asupra situaţiei economice şi financiare a CCP.

În afară şi alături de comunitatea Părinţilor Sacramentini pe teritoriul parohiei mai există comunităţi religioase feminine, care oferă o pildă vie de viaţă frăţească şi profunzime evangelică, de pildă Suore Consolatrici, Madri Pie, uniunea pioasă a Asistentelor Laice Internaţionale (ALI), Asociaţia laică Memores Domini, Institutul laic al voluntarilor Don Bosco.

Buletinul Informativ al parohiei este instrumentul care favorizează comunicarea în interiorul comunităţii şi menţine vie legătura cu viaţa pastorală din zonă (decanat) şi din dioceză.

Părintele Giuseppe Bettoni

Paroh al Parohiei Sant’Angela Merici din Milano

Părintele Giuseppe s-a născut în provincia Bergamo, într-o localitate pe malul lacului Iseo. De tânăr a intrat în Congregaţia Părinţilor Sacramentini şi după terminarea studiilor de teologie în septembrie 1983, a fost hirotonit preot.

La început a fost trimis la Milano ca vicar parohial, perioadă în care se dedică problemelor marginalizării sociale şi fondează Asociaţia de voluntariat "Arche". În septembrie 1996 a fost numit  paroh al Parohiei Sant’Angela Merici.

A fost chemat să colaboreze atât cu Biserica diocezană, ca membru al Consiliului Director al Federaţiei milaneze a Oratorilor.

La 12 mai 2004 cardinalul Dionigi Tettamanzi l-a numit membru în Comisia Arhiepiscopală pentru Itinerarii ale Iniţierii creştine. In cadrul Congregaţiei sale, în anul 2003, a fost ales membru al Consiliului Părinţilor Sacramentini pentru Provincia italiană.

10 august 2018 - Programul liturgic al hramului Adormirii Maicii Domnului

Aug 15, 2018
Marți, 14 august 2018: ora 12.00: Slujba Vecerniei mici cu scoaterea Sfântului Epitaf al Adormirii Maicii Domnului; ora 17.00: Slujba privegherii (vecernia mare unită cu litia și utrenia); ora 18.30:…

1 august 2018 - Calendarul pastoral al parohiei pe luna august

Aug 15, 2018
Data Eveniment 5 D – Aniversarea zilei de naștere a dnei Popa Maria 6 L – Schimbarea la Față a Domnului 12 D – Aniversarea zilei de naștere a dlui Vardianu Constantin 14 Ma – Vizitarea unor bătrâni…

8 iulie 2018 – Cununia religioasă a tinerilor Alina și Daniel Ciobanu

Aug 15, 2018
Duminică 8 iulie, comunitatea noastră parohială era în așteptarea evenimentului anului: cununia religioasă a tinerilor Daniel Ciobanu și Alina Bădiță. Tânărul Daniel este cunoscut de…

1 iulie 2018 – Calendarul pastoral al parohiei pe luna iulie

Aug 15, 2018
Data Eveniment 1 D – Aniversarea zilei de naștere a dlui Gabriel Burtan – consilier parohial 8 D – Aniversarea zilei de naștere a dnei Buturuga Andriana ; - Aniversarea zilei de naștere a dnei…

4 iunie 2018 – Calendarul pastoral al parohiei pe luna iunie

Iun 08, 2018
Iunie Data Eveniment 3 D – Festivalul de pricesne ”Blândul Păstor” ediția a VIII-a. Lăsata secului pentru Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel – Cină comunitară 14 J – Donare de sânge – ”Prețuiește…

3 iunie 2018 – Noemi Cristea a câștigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de pricesne

Iun 05, 2018
Surpriza ediției a VIII-a a Festivalului de pricesne «Blândul Păstor» a fost tânăra Noemi Cristea, în vârstă de 10 ani, care a câștigat Marele Premiu al Juriului, interpretând priceasna «Oile mele».…

1 iunie 2018 – 100 de artiști vor urca duminică pe scena Festivalului de pricesne

Iun 01, 2018
COMUNICAT DE PRESĂ În cerdacul Parohiei Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie, din cartierul bucureștean Berceni (Piața Sudului), va avea loc duminică 3 iunie 2018, orele 16, a VIII-a ediție a…

29 mai 2018 - În așteptarea Festivalului, enoriașii scriu poezii

Mai 29, 2018
Întreaga comunitate parohială este în așteptarea evenimentului parohial major al anului 2018, Festivalul de pricesne «Blândul Păstor». În duminica Rusaliilor, a Pogorârii Sfântului Duh, după…

29 mai 2018 – Mulțumim celor 150.000 de cititori ai paginii web a parohiei noastre

Mai 29, 2018
La data de 23 februarie 2015 adresam mulțumiri celor 100.000 de vizitatori ai parohiei noastre. Datorită faptului că site-ul parohiei a fost atacat de către hackeri și au fost distruse mai multe…

26 mai 2018 – Aniversarea a cinci ani de la constituirea Coralei parohiale Ambroziana

Mai 29, 2018
La inițiativa părintelui paroh, la data de 6 octombrie 2013 se constituia Corala mixtă parohială Ambroziana, formată din tineri și adulți, enoriași ai parohiei, care dau răspunsurile liturgice…

22 mai 2017 – Doamna Aneta Stan va fi președintele juriului Festivalului. Preselecția candidaților va avea loc joi 31 mai 2018

Mai 22, 2018
Alături de îndrăgita artistă Aneta Stan, din juriul Festivalului vor mai face parte doamna Monica Ghiurco de la TVR, Pr. Marius Dumitrescu, asistent universitar la catedra de muzică a Facultății de…

8 mai 2018 – Șoferul implicat într-un accident rutier în zona liceului Dinu Lipatti nu are legătură cu parohia noastră

Mai 08, 2018
Începând cu data de 2 mai 2018, urmare incidentului relatat abundent de către presă, potrivit căruia un șofer a luat pe capota mașinii sale un tânăr angajat pe trecerea de pietoni în traversarea…