În seara zilei de 22 august 2012, spre orele 22, cu ajutorul lui Dumnezeu și rugăciunile Sfântului Ambrozie, procesiunea cu sfintele sale moaște a ajuns în comuna Mălăiești, aflată la câțiva kilometrii de Iaşi. Fiind ora înaintată, întunericul s-a așezat peste sat, iar stelele străluceau pe cer. Emoțiile ne-au cuprins pe toți când am văzut șapte călăreţi la intrarea în sat, care ne așteptau, purtând în mâini torţe aprinse. Aceștia ne-au condus până la biserica parohială cu hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” prin coridorul de credincioși, așezați cu lumânări aprinde în mâini de-a stânga și de de-a dreapta șoselei ce despărțea satul în două.

 

În fața bisericii parohiale, ne aștepta părintele paroh Apostol Pavel, înconjurat de câțiva preoți parohi de la parohiile vecine și de o mulțime impresionantă de credincioși și de copii îmbrăcați în costume populare, care așteptau să servească oaspeții cu pâine împletită și cu sare, potrivit obiceiului local. S-a intrat în biserica parohială unde s-a oficiat o sfântă slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu și Sfântului Ierarh Ambrozie. A urmat cuvântul de salut al părintelui paroh Apostol Pavel, care, profund emoționat, a exprimat în numele întregii comunități parohiale, bucuria de a primi în parohie și în Tabăra de apicultură, moaștele Sfântului Ambrozie. A urmat un cuvânt de învățătură al părintelui paroh Mircea Uță, care a vorbit despre Sfântul Ierarh Ambrozie al Mediolanului, unul dintre sfinţii comuni ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Romano-Catolice. Acest sfânt a devenit protectorul apicultorilor, datorită minunii care a avut loc pe vremea când sfântul era doar un copil: un roi de albine venea şi punea miere pe buzele pruncului, prefigurând faptul că viitorul sfânt va avea o viaţă curată, dublată de o vorbire înaltă. De asemenea, părintele Mircea Uță a precizat faptul că această lucrare sfântă și istorică de aducere a moaștelor Sfântului Ambrozie de la București în Moldova, s-a realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a IPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei.

Tabăra de apicultură denumită «Sfântul Ambrozie» a fost organizată în cadrul parohiei Mălăiești, prin osârdia preotului paroh Apostol Pavel și a câtorva sponsori inimoși și iubitori ai parohiei și ai albinelor. Cartierul general de desfășurare a Taberei a fost la grădinița din sat, unde au fost organizate cursurile de albinărit pentru elevii și participanții la Tabără.

Dimineața, elevii veneau la sfânta biserică pentru a participa la oficierea Sfintei Liturghii, împodobită cu răspunsurile polifonice ale coralei „Sfântul Ambrozie”. După oficierea Sfintei Liturghii, participanții la Tabără se miruiau, se închinau la moaștele Sfântului Ambrozie, după care mergeau în cartierul general al Taberei, unde luam micul dejun. Îndată ce sosea părintele Pavel, copiii intrau la obişnuitele cursuri, predate chiar de sfinția sa, el însuşi fiind absolvent al unor seminarii de apicultură. Pe lângă partea teoretică, părintele Apostol s-a ocupat şi de partea practică, ducând copiii în stupină să observe, cu ochii lor, ceea ce li s-a predat în orele de curs. Aici au putut observa stupii cu familiile de albine şi instrumentele necesare unui apicultor, ca de exemplu: afumătoarea, găleata centrifugă pentru separarea mierii, costumul special al apicultorului pentru a nu fi înţepat de albine etc. După aceste cursuri, copiii luau prânzul după care erau liberi, putând să se odihnească până la momentul slujbei de seară. Vecernia şi Acatistul Sfântului Ierarh Ambrozie au fost săvârşite în jurul orei 17, după care urma masa de seară şi odihna, după o zi plină de activităţi.

Membrii coralei, fiind studenți teologi, au profitat de prezența lor în parohia moldavă pentru a cunoaște cultura și obiceiurile locale ale credincioșilor din parohie și a se împrietenii cu tinerii veniți în Tabără. Cu aceștia s-au delectat jucând o partidă de fotbal, în curtea şcolii din localitate, iar meciul disputat a fost unul foarte strâns: băieţii din sat, mari pasionaţi de fotbal, s-au remarcat prin talentul lor în câmpul sportiv.

Cazarea a fost asigurată prin bunăvoinţa creştinilor din sat care ne-au găzduit în casele lor cu braţele deschise. Aceştia au fost foarte dornici să ne cunoască, să ne ofere cele mai bune condiţii, mulţumind lui Dumnezeu că le-am trecut pragul casei şi le-am binecuvântat satul cu prezența moaștelor Sfântului Ambrozie.

În ultima zi a Taberei de Apicultură, părintele Pavel a organizat un Test de verificare a cunoştinţelor, la care toţi copiii au primit note foarte mari, arătând interes față de cunoașterea familiilor de albine și a artei albinăritului. Unul dintre elevii participanți a primit din partea organizatorilor Taberei un stup nou.

Televiziunea Digi 24 iasi a difuzat următorul material, legat de Tabăra de apicultură de la Mălăiești:

http://www.digi24.ro/stire/Moastele-Sfantului-Ambrozie-au-fost-aduse-la-Malaiesti-judetul-Iasi_38934