În contextul Anului omagial 2013 dedicat cinstirii Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, Protoieria III Capitală a organizat în perioada 13-14 februarie 2013, la Centrul social-pastoral “Sfânta Cruce” din Buşteni, un cerc pastoral dedicat împliniri a 1700 de ani de la Edictul de la Milano. La acest cerc pastoral a participat și părintele paroh Mircea Alexă Uță, care a vorbit preoților despre problemele actuale din viaţa Bisericii Romano-Catolice, preocupată de recentul anunț al Papei Benedict al XVI-lea de a demisiona.

 

Sub directa coordonare a părintelui protoiereu Pompiliu Dinu, în seara zilei de miercuri, 13 februarie, părintele profesor Gheorghe Istodor, de la Parohia Constantin Brâncoveanu, a prezentat un referat ce a tratat condiția religiei la împlinirea a 1700 de ani de la Edictul de toleranţă a Sfântului Împărat Constantin cel Mare de la Mediolanum (313 d. HR). "S-a subliniat că în contemporaneitate se observă conturarea unei noi viziuni asupra religiei în Occident, formulată de filosofi și istorici ai religiei, care contestă caracterul de religie autentic-revelată și păstrătoare a Adevărului.

Se încearcă, totodată, elaborarea unui nou “creștinism” în Occident, de factură esoteric-ocultă și sincretistă, acreditându-se ideea că trăim o epoca post-creștină, Biserica Ortodoxă și cea romano-catolică fiind de domeniul trecutului și tratate ca atare. Părintele profesor Gheorghe Istodor a subliniat în cadrul acestui studiu importanța dimensiunii catehetice în viața Bisericii. Preotul trebuie să rămână dascăl erudit care sa-și conducă comunitatea spre scopul său final, hrănindu-o din izvorul autentic care este Hristos", a precizat Părintele Dinu Pompiliu, Protopopul Protoieriei III Capitală.

În cadrul conferinţei, părintele Mircea Uță, parohul Bisericii "Apărătorii Patriei II", a prezentat problemele actuale din viaţa Bisericii Romano-Catolice, preocupată de recentul anunț al Papei Benedict al XVI-lea, potrivit căruia la data de 28 februarie 2013 papa își va prezenta demisia.

Anunțul a fost făcut în cadrul unui Consistoriu al Vaticanului. Papa a explicat că va renunța la ministerul său întrucât nu mai are forțele necesare pentru a conduce Biserica Romano Catolică din cauza vârstei sale de 85 de ani. Părintele Mircea Uță a făcut o prezentare a reacţiilor internaționale ale liderilor politici, precum și reacțiile unor teologi sau șefi de biserici, gestul papei fiind catalogat între un gest profetic eclezial responsabil și unul de neînțeles. Părintele Mircea Uță a făcut apoi o prezentare a pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, cu împlinirile și neîmplinirile sale.

Au fost subliniate eforturile Papei de recâștigare a sufletelor ateilor și a necredincioşilor, care “fac mai dificilă misiunea Bisericii de astăzi în comunicarea bucuriei Evangheliei lui Hristos”. Ateii de astăzi, potrivit papei, nu mai neaga adevărul de credință sau ritualurile religioase, ci în mod simplu, în viziunea lor, „acestea sunt irelevante pentru experiența cotidiană, rupte de viață și inutile”. Au fost subliniate și preocupările papei și atitudinea sa consecventă împotriva eutanasiei, avortului și căsătoriilor persoanelor de același sex. S-a exprimat speranța ca noul Conclav ce va fi convocat la Vatican, să aleagă un papă care să fie apropiat Bisericii Ortodoxe și promotor al dialogului dintre Biserica Romano Catolică și cea Ortodoxă.

A doua zi, după oficierea Sfintei Liturghii, preoții s-au reunit, din nou, în sala de conferinţe a Centrului social “Sfânta Cruce”, unde părintele doctor Mihai Cățoi, parohul Bisericii Progresu II, a vorbit despre Sfântul Împărat Constantin cel Mare şi rolul său în viaţa Bisericii. Cu această ocazie, părintele a precizat de ce merită Sfântul Constantin atributul de “cel Mare”, care a fost importanţa sa în consolidarea instituţiilor Bisericii şi rolul Sfintei Împărătese Elena în viaţa religioasă a creştinilor de la începutul secolului al IV-lea. S-a subliniat importanța lui Constantin cel Mare pentru viața religioasă de pe teritoriul patriei noastre, au fost prezentate documente, în format electronic, pentru a exemplifica urmele arheologice păstrate de la Constantin cel Mare.