Ziua de 4 februarie a fost intitulată Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului pentru a aduce în atenția populației o problemă serioasă de sănătate, cancerul. Această zi mondială a luptei împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.
Cu acest prilej, îndată după oficierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Mircea Uță a invitat pe doamna dr. Denise Zahiu, medic specialist în Gastroenterologie, Lector universitar la Disciplina Fiziologie și Neuroștiințe la Facultatea de Medicina, UMF "Carol Davila" din București, enoriașă a parohiei, să le vorbească credincioșilor aflați în număr mare în sfânta biserică despre semnificația acestei zile.

Astfel, doamna doctor a arătat că, cancerul este o boală gravă, cu mortalitate mare, de cele mai multe ori descoperită în stadii avansate în care nu se mai poate vorbi de vindecare, care necesită tratamente costisitoare, însoțite de reacții adverse greu de suportat. Din aceste motive se dorește prevenirea apariției cancerului. Organizația Mondială a Sănătății ne spune ca aproximativ 30-50% din cazurile de cancer pot fi prevenite prin evitarea expunerii la factorii de risc pentru cancer și prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Principalii factorii de risc pentru cancer sunt: fumatul, alimentația incorectă și stilul de viață, obezitatea, excesul de băuturi alcoolice, anumite infecții (hepatitele virale cronice B si C), expunerea la radiații, poluarea aerului, a apei sau a solului cu substanțe carcinogene. Dintre toți acești factori, doamna doctor a dorit să le vorbească celor prezenți, acum la începutul Postului Paștilor, doar despre factorul de risc pe care îl reprezintă alimentația incorectă.

 Legătura dintre alimentație și cancer a fost studiata de mai bine de 30 de ani. Ultimele studii, publicate în 2016 și 2017, realizate pe grupuri foarte mari de oameni, au arătat că subiecții care consumă cantități mari de mezeluri, carne roșie și grăsimi sunt la risc crescut pentru cancer, și în mod deosebit, pentru anumite tipuri de cancer, precum cancerul mamar (la sân), care este cel mai frecvent tip de cancer la femeile din Romania, cancerul de colon (intestin gros) – al doilea cancer ca frecvență și mortalitate în țara noastră, atât la femei, cât și la bărbați, cancerul gastric (de stomac) și cancerul de prostată. Mecanismul care stă la bază nu este încă lămurit, însă se pare că nitrații folosiți pentru a conserva și a conferi aspectul de proaspăt mezelurilor joacă un rol important în apariția celulelor canceroase.

Consumul crescut de fructe si legume pare a avea un efect de protecție față de cancer, vegetalele având numeroase substanțe cu efect antioxidant. Modelul propus de alimentație este dieta mediteraneeană, adică o alimentație bazată pe fructe, legume (mai ales roșii), ulei de măsline și pește. Studiile au arătat o reducere a riscului de cancer de prostată la oamenii care au o dieta de acest fel.

Au fost publicate și câteva studii cu subiecți vegetarieni. Surprinzător, alimentația strict vegetariană nu a redus riscul de cancer, în schimb, dietele semi-vegetariene (adică cele care pe lângă fructe și legume includ ouă, lactate și pește) s-au asociat cu risc scăzut de cancer.

Rezultatele îmbucurătoare ale dietelor mediteraneeană și semi-vegetariană ar putea fi explicate prin aportul crescut de antioxidanți din dietă și menținerea unei greutăți normale.

Va menționam mai devreme că obezitatea este factor de risc pentru cancer (colorectal, mamar și de prostată). Acest lucru este determinat de valorile crescute ale insulinei, un hormon de creștere, la pacientul obez. De aceea, în vederea menținerii unei greutăți optime, este necesară asocierea unei alimentații sănătoasă cu activitate fizică zilnică.

Poluarea aerului, a apei sau a solului cu substanțe carcinogene este un factor de risc pentru cancer care se răsfrânge și în alimentație, pentru că substanțele carcinogene din mediu se vor regăsi în proporții variabile în alimentele pe care le consumați. Un măr în care găsiți un vierme este un fruct mai puțin îmbibat de chimicale.

În baza acestor observații, Organizația Mondială a Sănătății recomandă: consum crescut de fructe și legume, o alimentație echilibrată și activitate fizică zilnică.

Credincioșii au mai mult decât recomandările Organizației Mondiale a Sănătății; au o ritmicitate a existenței oferită de credință, de Biserică. Cele patru posturi de peste an precum și celelalte zile rânduite de post – miercurile și vinerile- oferă organismului acele momente de pauză de carne și de consum crescut de fructe și legume. Nu este însă suficient să se excludă anumite alimentele “de dulce”. Consumul exagerat de alimente, chiar dacă sunt fructe sau legume, duce la obezitate. Și aici intervine un alt aspect important al postului, de multe ori neglijat, înfrânarea sau cumpătarea. Măsura în toate este foarte importantă, inclusiv în alimentație.

Să aveți o viață cumpătată și o alimentație echilibrată! Multă sănătate, a încheiat cuvântul său doamna dr. lect. univ. Denise Zahiu (Tel. +40743060840; email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).

*

La 10 iunie 2015, plenul Senatului României a adoptat două propuneri legislative, prin care 1 octombrie a fost declarată Ziua de lupta împotriva cancerului de sân, iar 4 februarie - Ziua de luptă împotriva cancerului.
Camera Deputaților a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie - Ziua luptei împotriva cancerului, la 13 octombrie 2015. In expunerea de motive a actului normativ, se arăta că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris.

La 10 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicata in Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.

*

Cancerul poate evolua fără semne și simptome deosebite. Descoperit precoce are șanse mai mari de tratament eficace.

Screeningul este o metodă de testare care își propune să detecteze cancerul sau alte boli la persoanele care nu prezintă niciun simptom. Ghidurile recomandă la momentul actual screeningul regulat pentru cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul de colon, pentru aceste trei tipuri de cancer studiile arătând că există beneficii (scăderea mortalității sau morbidității) ca urmare a aplicării acestor programe de screening în populația generală.

România este pe primul loc în Uniunea Europeana la mortalitatea prin cancer la femei și printre primele locuri la bărbați.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei și al treilea cel mai frecvent cancer în populația din România. Screeningul se realizează prin autopalpare și mamografie bilaterală efectuată după vârsta de 50 de ani, din 2 în 2 ani.

Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani. Pentru screeningul cancerului de col uterin se recomandă test Babes-Papanicolau efectuat la intervale de 3 sau 5 ani, începând de la vârsta de 20-25 de ani.

Cancerul colorectal este al doilea ca frecvență în rândul cancerelor și a doua cauză de deces prin cancer. Afectează în egală măsură bărbații și femeile. Screeningul se recomandă după vârsta de 50 de ani prin efectuarea testului de hemoragii oculte din materii fecale, anual sau la 2 ani. În cazul pacienților cu antecedente în familie de cancer colorectal sau anumite sindroame genetice (de ex. polipoza adenomatoasă familială), se recomandă începerea screeningului de la 40 de ani sau cu 10 ani mai devreme decât vârsta pe care a avut-o ruda la momentul diagnosticării cu cancer colorectal.

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent cancer în populația României, cel mai frecvent cancer la barbați și al patrulea ca frecvență la femei. Screeningul se face doar populației la risc (fumători) prin radiografie pulmonară.

Cancerul de prostată este al treilea tip de cancer ca frecvență, la bărbați. Screeningul cancerului de prostată va fi început la vârsta de 45 de ani la bărbații cu factori de risc (rude de gradul I care au avut cancer de prostată înainte de vârsta de 65 de ani) și după 50 de ani la cei fără antecedente heredocolaterale. Screeningul se bazează pe dozarea PSA din sânge și examinarea directă a prostatei, prin tușeu rectal realizat de către medicul urolog.

Bibliografie:

http://www.instruire-preventie.ms.ro/ro/medici_cancerul_de_col/ (site-ul Ministerului Sănătății)

http://www.instruire-preventie.ms.ro/ro/medici_cancerul_de_san/

http://www.instruire-preventie.ms.ro/ro/cancerul_de_colon/

http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/01/Analiza-de-situatie-SEPCCU-2017.pdf

http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/01/Analiza-de-situatie-cancer-2016.pdf

The American Cancer Society

 

Bibliografie

 1. Red meat and colorectal cancer: a critical summary of prospective epidemiologic studies. Alexander DDCushing CA. Obes Rev. 2011 May;12(5):e472-93.

 2. Meta-analysis of prospective studies of red meat consumption and colorectal cancer.Alexander DDWeed DLCushing CALowe KA. Eur J Cancer Prev. 2011 Jul;20(4):293-307.

 3. Red and processed meat consumption and breast cancer: UK Biobank cohort study and meta-analysis. Anderson JJ, et al. Eur J Cancer. 2017 Dec 21;90:73-82.

 4. Smoking, alcohol, and diet in relation to risk of pancreatic cancer in China: a prospective study of 0.5 million people. Pang Y et al. Cancer Med. 2018 Jan;7(1):229-239.

 5. Red and processed meat, nitrite, and heme iron intakes and postmenopausal breast cancer risk in the NIH-AARP Diet and Health Study. Inoue-Choi M, et al. Int J Cancer. 2016 Apr 1;138(7):1609-18.

 6. Sex differences in obesity related cancer incidence in relation to type 2 diabetes diagnosis (ZODIAC-49). Schrijnders D, et al. PLoS One. 2018 Jan 25;13(1):e0190870.

 7. A review and meta-analysis of prospective studies of red and processed meat, meat cooking methods, heme iron, heterocyclic amines and prostate cancer. Bylsma LC, Alexander DD. Nutr J. 2015 Dec 21;14:125.

 8. Dietary Protein Sources and Incidence of Breast Cancer: A Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Wu J, et al. Nutrients. 2016 Nov 17;8(11). pii: E730.

 9. Dietary iron intake and breast cancer risk: modulation by an antioxidant supplementation. Diallo A, et al. Oncotarget. 2016 Nov 29;7(48):79008-79016.

 10. Dietary Factors and Female Breast Cancer Risk: A Prospective Cohort Study. Kim JH, Lee J, Jung SY, Kim J. Nutrients. 2017 Dec 7;9(12).

 11. Cross-sectional analyses of participation in cancer screening and use of hormone replacement therapy and medications in meat eaters and vegetarians: the EPIC-Oxford study. Tong TYN et al. BMJ Open. 2017 Dec 27;7(12):e018245

 12. Is vegetarian diet associated with a lower risk of breast cancer in Taiwanese women? Chang YJ et al. BMC Public Health. 2017 Oct 10;17(1):800.

 13. Lifelong vegetarianism and breast cancer risk: a large multicentre case control study in India. Gathani T, et al. BMC Womens Health. 2017 Jan 18;17(1):6.

 14. Vegetarianism and breast, colorectal and prostate cancer risk: an overview and meta-analysis of cohort studies. Godos J, et al. J Hum Nutr Diet. 2017 Jun;30(3):349-359.

 15. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Dinu M et al. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3640-3649.

 16. Association between red meat consumption and colon cancer: A systematic review of experimental results Turner NDLloyd SK. Exp Biol Med (Maywood). 2017 Apr;242(8):813-839.

 17. The Mediterranean Diet Reduces the Risk and Mortality of the Prostate Cancer: A Narrative Review. Capurso CVendemiale G. Front Nutr. 2017 Aug 24;4:38.

 18. http://www.who.int/cancer/prevention/en/.