Duminică 8 septembrie, la praznicul Nașterii Maicii Domnului, parohia Sfântul Ambrozie organizează, pentru al treilea an consecutiv, ”Duminica Bunicilor”, zi dedicată tuturor bunicilor și persoanelor de vârsta a treia din comunitatea noastră parohială. Această sărbătorire are loc cu o zi înainte de un alt praznic, cel al sfinților Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Niciunde în literatura creștină nu i-am întâlnit și în calitatea lor de bunici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea ne-am gândit să punem în valoare această calitate a lor, nu numai de părinți, ci și de dumnezeiești bunici. Astfel, acest praznic devine prilej de recunoștință și o ocazie pentru a marca importanța socială a persoanelor vârstnice în comunitatea noastră și în familiile noastre creștine.
Ca urmare, vor fi organizate câteva activități tematice, după cum urmează:
1. Sâmbătă 7 septembrie, ora 10.00, - Clubul mămicilor, alături de Organizația de Tineret «Sfântul Ambrozie», va organiza Atelierul de creație ”Dar pentru bunici”. În cadrul acestuia, copiii participanți vor realiza cadouri personalizate pe care să le ofere apoi, a doua zi, bunicilor lor. Copiii și chiar adulții vor povesti o întâmplare frumoasă cu bunicii lor, sau vor vorbi despre ce înseamnă bunicii pentru ei. Acest atelier are ca scop să evoce rolul bunicilor în viața fiecăruia dintre noi și să implice copiii efectiv în realizarea unei surprize plăcute pentru dragii lor bunici exprimându-și emoțiile și afecțiunea prin tehnici de pictură, quiling și colaj.
2. Duminică 8 septembrie, Clubul medicilor din parohie va organiza Atelierul medical ”Sănătate pentru bunici”, un prilej pentru enoriașii în vârstă de a se consulta cu medici specialiști, în privința stării lor de sănătate. Atelierul are ca scop identificarea problemelor medicale specifice vârstei a treia, întrucât oamenii au nevoie să fie informați despre modul în care își pot crește calitatea vieții, despre problemele biologice asociate îmbătrânirii, fiziologice și patologice. In cadrul acestui atelier, se pot purta discuții libere despre modificări firești intervenite odată cu îmbătrânirea și despre problemele medicale mai frecvente la această vârstă, iar cei care doresc, pot beneficia de măsurarea tensiunii arteriale și a saturației în oxigen a sângelui.
3. După oficierea Sfintei Liturghii, câțiva nepoții vor oferi bunicilor lor, în cadrul unui program artistic festiv, cadourile pregătite în cadrul Atelierului ”Dar pentru bunici”, și își vor exprima dragostea și recunoștința în versuri și cântec.
4. Programul se va încheia cu o agapă festivă la care vor participa și bunicii sărbătoriți.
Proiectul este coordonat de doamna doctor lect.univ. Denise Zahiu, cu sprijinul domnișoarei doctor Alina Teașă, precum și al enoriașelor Cătălina Burtan și Oana Simionescu.