Luni, 9 septembrie 2019, a sunat clopoțelul începutului noului An școlar. Peste 2,8 milioane de elevi și copii de grădiniță au început cursurile. Acest an școlar este marcat, însă, de mai multe recorduri negative: este prima dată după anul 1990, când numărul elevilor scade sub trei milioane, iar pe de altă parte, este pentru prima dată când preoții nu au mai fost lăsați să participe la deschiderea oficială a anului școlar, prin rostirea unei rugăciuni de binecuvântare a elevilor.

 

De altfel, preotul paroh Mircea Uță a participat de aproape 20 de ani, în fiecare an, la ceremonia de deschidere a anului școlar la Școala Gimnazială nr.133. Anul aceasta, deși prezent, acestuia nu i s-a mai dat posibilitatea, ca până acum, de a rosti rugăciunea de binecuvântare a elevilor cu prilejul începerii anului școlar, ci a fost limitat doar să viziteze clasele, după încheierea ceremoniei de deschidere și plecarea primarului sectorului 4, prezent la deschidere. Mare a fost indignarea părinților constatând că li s-a încălcat dreptul de a primi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru copii lor, majoritatea dintre aceștia fiind botezați chiar de preotul paroh.

 

La cealaltă școală gimnazială nr.113, tot de pe raza parohiei, situația a fost și mai tristă. Deși prezent la ceremonia de deschidere, Pr. Cosmin Grigorescu a fost invitat de directorul suplinitor să plece din școală. Văzând aceasta, mulți părinți ai elevilor au protestat față de acest gest al directorului, refuzând să mai ofere dascălilor buchetele și coșulețele cu flori tradiționale începutului de an școlar, ci au venit și le-au lăsat la intrarea în biserică, pentru a fi puse la icoana Maicii Domnului, solicitând organizarea unor proteste împotriva conducerii interimare a școlii.

In istoria parohiei noastre, de peste 70 de ani, nu s-a mai pomenit un asemenea gest de protest al părinților, față de decizia luată de conducerea interimară a școlii gimnaziale nr.113 de ”a trimite la plimbare” preotul venit la școală, pentru a aduce binecuvântarea lui Dumnezeu.