sursa: Ziarul Lumina

Duminică 15 septembrie 2019, părintele paroh Mircea Uță a participat la binecuvântarea lucrărilor de construcție și înfrumusețare de la Biserica „Sfântul Proroc Daniel” din cartierul Berceni, Reșița, Protopopiatul Sector IV Capitală, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. După binecuvântarea cu agheasmă a noii biserici parohiale, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, iar la final, pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativă, l-a hirotesit întru iconom pe părintele paroh Viorel Olaru de la biserica bucureșteană.

La rânduiala de binecuvântare a bisericii Parohiei „Sfântul Proroc Daniel” din Capitală au participat numeroși credincioși din comunitate care au trăit cu bucurie și credință acest moment. În cuvântul de învățătură rostit după slujba de sfințire, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat credincioșilor că biserica parohială va fi târnosită după terminarea tuturor lucrărilor de construcție și înfrumusețare, în special realizarea picturii sfântului locaș de cult. 

„Am sfințit lucrările săvârșite până la momentul de față, adică această biserică nouă, de dimensiuni mari, de o frumusețe arhitectonică deosebită, pardosită cu marmură, împodobită cu o catapeteasmă foarte frumoasă şi însoțită în spațiul din afară de alte clădiri necesare desfășurării lucrării pastorale şi misionare organizate la această parohie așezată sub ocrotirea Sfântului Proroc Daniel. Atunci când toate lucrările se vor finaliza, şi mă refer aici la pictura acestui locaș de cult, biserica va fi sfințită cu agheasmă şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir. Aceea va fi sfințirea cea mare a bisericii. Întrucât în această biserică au lucrat oameni, nu întotdeauna postitori şi rugători, poate că unii dintre ei neîmpărtăşind aceeași credință ortodoxă cu noi, pentru a se putea săvârși Sfânta Liturghie, Sfintele Taine şi ierurgiile solicitate de credincioșii acestei parohii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat ca această biserică să fie sfințită prin stropire cu agheasmă, pentru ca ea să devină o jertfă a preoților şi a enoriașilor adusă lui Dumnezeu”, a precizat Preasfinția Sa.

În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, apoi le-a vorbit celor prezenți despre înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice citite în cadrul slujbei (Marcu 8, 34-38; 9, 1). „Atât Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, cât şi Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci au fost stabilite de Părinții Bisericii pentru a sublinia fiecăruia dintre noi cât de importantă este Sfânta Cruce în lucrarea Domnului nostru Iisus Hristos de mântuire a neamului omenesc. Prin jertfirea Mântuitorului Hristos pe cruce, ea a devenit din obiect de tortură Altarul cel mai sfânt şi mijlocul prin care lumea a fost împăcată cu Dumnezeu-Tatăl, prin moartea cea de bunăvoie a unicului Său Fiu”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

La final, părintele paroh Viorel Olaru a fost hirotesit iconom, iar părintele Benone Popoiag, îmbisericit la Parohia „Sfântul Proroc Daniel”, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici. Diploma Omagială 2019 cu medalia comemorativă a fost oferită părintelui coslujitor Radu Mişu şi prezbiterei Gabriela Olaru, iar Ordinul „Maria Brâncoveanu” a fost oferit prezbiterei Filofteia Popoiag, precum şi Ştefanei Tarara. De asemenea, familia Gheorghe Mugurel, Tita şi Raluca-Alexandra Chiţiga a primit din partea ierarhului Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Preasfinția Sa a primit din partea părintelui Viorel Olaru o icoană cu chipul Maicii Domnului. 

Din soborul de slujitori care s-au rugat duminică împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul au făcut parte şi părintele Dumitru Ștefănescu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintele Ioan Vartan Armași, protoiereu al Protopopiatului Sector 4 Capitală. 

Parohia a fost înființată în data de 1 aprilie 1999. Piatra de temelie a fost sfințită chiar în ziua Sfântului Proroc Daniel, în data de 17 decembrie 1998, când au început și lucrările de construcție la  biserica din lemn. Piatra de temelie a bisericii mari a fost sfințită în data de 25 mai 2003.