Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, au sfințit, pe 22 septembrie 2019, în Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), biserica Parohiei Apărătorii Patriei 1, Protopo­piatul Sector 4 Capitală, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae”, „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei”. Slujba de sfințire a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârșită în ziua hramului sfântului locaș de cult, de PS Părinte Episcop Timotei Prahoveanul, înconj­u­rat de un sobor de slujitori. La această slujbă a participat și părintele paroh Mircea Uță.

După ample lucrări de restaurare, consolidare şi înfrumusețare, realizate din generozitatea unor oficialități publice şi a credincioșilor şi prin purtarea de grijă a slujitorilor sfintei biserici, locașul de rugăciune ­înălțat de eroii care au luptat în Primul Război Mondial a îmbrăcat duminică cel mai de seamă veșmânt, acela al harului, devenind astfel o poartă deschisă către cer. Cu multă bucurie în suflete, numeroși credincioși bucureșteni, atât din Parohia Apărătorii Patriei 1, cât şi din parohiile învecinate, au participat la slujba de resfințire a bisericii aflate sub ocrotirea Maicii Domnului, a Sfântului Ierarh Nicolae şi a Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. 

Cu ocazia slujbei de resfințire a bisericii Parohiei Apărătorii Patriei 1, Preafericirea Sa a acordat pr. paroh Iulian Scoipan Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru clerici. Preoții coslujitori ­Gheorghe-Marian Ciorîţă şi Ionică Toma au fost ridicaţi la rangul de iconom-stavrofori, iar diac. Narcis-Marian Guiu a primit din partea Preafericirii Sale Diploma Omagială 2019 cu medalie. Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur pentru mireni a fost acordat doamnei Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, iar Ordinul Sfinții Martiri Brâncoveni pentru mireni a fost acordat doamnei Oana Valeria Zaharia, director la Administrația Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti; domnului Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei, şi domnului Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4 Capitală. Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni a fost acordat domnului Lazăr Neacşu, consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, şi domnului Victor Vlad, director S.C. TUREXIM S.R.L. Diploma de Onoare Sfântul Apostol Andrei a fost oferită monahiei Teodosia Ilie, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, secţia Artă Sacră. Diploma Omagială 2019 cu medalie comemorativă a fost oferită prof. Mihaelei Palade, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Ioanei Maria Giura, pictor bisericesc, şi lui Gligor Vlaş, sculp­tor bisericesc. De asemenea, au fost evidenţiate atât Consiliul, cât şi Comitetul parohial. Pentru parohie, Patriarhul României a oferit o cruce de binecuvântare, tămâie naturală din Oman, precum şi mai multe cărți apărute recent la Editurile Patriarhiei Române. La rândul său, pr. paroh Iulian Scoipan i-a oferit Preafericirii Sale o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi. Din soborul de slujitori au făcut parte pr. Aurel Mihai, vicar eparhial, şi pr. Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial, Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Piatra de temelie a bisericii Parohiei Apărătorii Patriei 1 a fost pusă pe 4 septembrie 1932, iar lucrările de construcție au început la data de 1 august 1934. Biserica a fost sfințită în anul 1959. Începând cu ziua de 24 martie 2010, biserica Parohiei Apărătorii Patriei 1 din Capitală adăpostește fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.