Numeroși credincioși din Capitală s-au închinat, în perioada 27-29 septembrie, la un fragment din cinstitul Brâu al Maicii Domnului, adus de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia la Biserica „Sfinții Arhangheli”-Huedin din sectorul 4, și la o copie a Icoanei Prodromița, așezate în baldachinul din curtea bisericii.
Cinstitul Brâu al Născătoarei de Dumnezeu a fost adus de curând pentru al treilea an consecutiv în Protoieria Sector 4 Capitală. Evenimentul a fost organizat și cu sprijinul primăriei acestui sector. Pe parcursul celor trei zile s-au săvârșit în Biserica „Sfinții Arhangheli”-Huedin numeroase slujbe în cinstea Maicii Domnului, iar sâmbătă a avut loc și un concert de pricesne, susținut de corurile din patru parohii ale protoieriei.
Duminică, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un impresionant sobor de slujitori.
În cuvântul de învățătură, părintele Ioan Vartan Armași, protoiereu al Protopopiatului Sector 4 Capitală, a evidențiat faptul că dragostea pe care trebuie s-o manifestăm către toți oamenii este darul lui Dumnezeu, venit în urma multelor rugăciuni și a smereniei.
„Este darul lui Dumnezeu să putem să iertăm. Dacă facem lucrul acesta, dragostea este chiar mai puternică decât moartea. Smerenia și dragostea Mântuitorului Iisus Hristos față de neamul omenesc au învins pe demoni, au biruit moartea și au deschis cerurile pentru ca toți oamenii să se poată mântui. Evanghelia ne învață să iertăm, dar și să nu fim pasivi la ce se întâmplă rău în jurul nostru. Să arătăm, prin faptele noastre bune și prin iubirea față de aproapele, că suntem următori ai lui Hristos”, a spus părintele protoiereu Ioan Vartan Armași.
La final, în semn de recunoștință și de apreciere pentru binecuvântarea adusă credincioșilor din Protoieria Sector 4 Capitală prin cinstitul Brâu al Maicii Domnului, părintele paroh Nectarie-Florentin Antasiuc de la Parohia Huedin a dăruit părintelui Christos Boundis, conducătorul delegației din Grecia care a adus sfântul odor, o icoană cu Sfinții Arhangheli, iar maicii Antonia, de la Mănăstirea Kato Xenia, o icoană cu Sfântul Apostol Andrei, ambele ferecate cu aur și argint și realizate în Atelierele Patriarhiei Române.
Brâul Maicii Domnului. Potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă, de însăși Fecioara Maria. Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Cu gândul de a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia, împăratul l-a aşezat într-un sipet pe care l-a numit „racla sfântă”. De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a o vindeca pe împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.
În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur. În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărțit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici.