În seara de joi, 14 noiembrie 2019, membrii comunității parohiale Sfântul Ambrozie au marcat începutul Postului Nașterii Domnului, lăsând sec împreună, potrivit unei frumoase tradiții românești. Prinderea postului în cadrul "Cinei Prieteniei" ajunsă la a cincea ediție, a devenit deja o tradiție în sine, în marea familie a Sfântului Ambrozie care este parohia noastră. Aspectul ei fundamental duhovnicesc de agapă creștină în mijlocul căreia însuși Hristos sălășluiește, a fost mereu înfrumusețat de latura ei misionară, prin invitarea în mijlocul nostru și a unor participanți care nu iau parte regulat la viața Trupului lui Hristos, dar spre care vrem ca mesajul Lui să răzbată. De asemenea, valențele sociale și culturale ale evenimentului au contribuit la întregirea sentimentului general de împlinire duhovnicească mărturisit de toți participanții.
Filosofia acestui eveniment a sintetizat-o succint părintele paroh Mircea Uță cu cuvintele: ”O seară petrecută împreună, în jurul unei mese cu bucate, este una din cele mai potrivite ocazii de a-i face pe membrii mai noi să se simtă parte a comunității noastre parohiale, alături de cei mai vechi”. Cu toții au stat sub semnul chemării lui Hristos: De acum Voi sunteți prietenii Mei. Prin oferirea prieteniei noastre, încercăm an de an să extindem numărul membrilor comunității parohiale pentru că prietenia este mijlocul pastoral cel mai eficace pentru consolidarea unei comunități creștine.
Credincioși au întâmpinat postul cu multă bucurie, pentru că postul însuși este bucurie. Această bucurie a fost mărturisită de mulți dintre participanți care au declarat că asemenea momente readuc viața în relațiile dintre creștinii trăitori din ce în ce mai singuri, unii lângă alții. ”Ar trebui ca mai multe parohii să facă ceea ce faceți dumneavoastră aici!”, a declarat unul dintre enoriași aflat la a doua participare. El a hotărât să invite de data aceasta, alături de propria familie, pe cheltuiala lui, nouă dintre vecinii de bloc, bătrâni, bolnavi și singuri, care nu mai ieșiseră la un eveniment comunitar, de zeci de ani. ”Ce se întâmplă aici e o adevărată minune, părinte! Acești oameni care nu sunt rude, par să fie toți frați, atât de multă bucurie văd aici” ne declara Ovidiu Cantemir, unul dintre enoriașii aflați la prima participare.
La eveniment au luat parte peste 230 de prieteni: credincioși din parohia noastră, invitați ai lor și, sperăm, prieteni și ai noștri de acum înainte, dar și numeroși preoți din București și din țară. Credincioșii s-au despărțit, urându-și unul altuia: Post ușor!