Conform rânduielii stabilite de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române marți noaptea a fost oficiată în majoritatea bisericilor din România slujba trecerii dintre ani. 

Ce cuprinde slujba oficiată în noaptea dintre ani?

Rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus. Iisus înseamnă în limba ebraică, «Dumnezeu mântuieşte». În cadrul acatistului este pronunțat de aproximativ 200 de ori.

Slujba ce se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani, publicată de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, mai cuprinde următoarele patru rugăciuni:

  • Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului);
  • O rugăciune de mulţumire;
  • Două rugăciuni de intrare în noul an: una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită și la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) şi alta din tradiţia greacă.

De ce se oficiază o astfel de slujbă?

Pentru un creştin ortodox, cel mai folositor mod de a petrece noaptea dintre ani este în primul rând acela al rugăciunii de mulţumire, adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite.

La cumpăna dintre ani se cuvine să ne gândim mai mult la ceea ce înseamnă darul timpului vieţii pentru oameni. Astfel, Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranță, dar şi cu responsabilitate şi gravitate fiecare clipă a vieţii prezente.

Timpul Bisericii este timpul mântuirii şi este trăit de credincios ca răscumpărare prin pocăință a timpului pierdut în păcat, dar şi ca posibilitate a împlinirii vocației sale prin fapte bune şi pregătire pentru viaţa de comuniune veșnică de iubire cu Dumnezeu şi cu semenii. Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Biserica parohiala plină de credincioși veniți la Rugăciunea de la miezul nopții la trecerea dintre anii 2019-2020

La cumpăna dintre ani, marți seara, 31 decembrie, începând cu orele 22.00, ne-am întâlnit în biserica parohială, preoții împreună cu enoriașii tineri și mai puțin tineri, pentru a ne ruga ca Dumnezeu să binecuvânteze cununa Anului Nou 2020.

După aproximativ o oră de rugăciune rostită și cântată în semi întuneric, așa cum se practică rugăciunea de la miezul nopții în mănăstiri, membrii Consiliului Parohial au oferit tuturor celor prezenți o cupă de șampanie. Urăm tuturor enoriașilor parohiei noastre: La mulți și fericiți ani!