Sâmbătă, 22 februarie 2020, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea "Moșii de iarnă". Există pomenirea morților, întrucât Biserica nu vede în moarte sfârșitul existenței omului.

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo "adormiți", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Mântuitorul, când ajunge în casa lui Iair a cărui fiică de numai 12 ani murise, spune: "Nu plângeți; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52).

În această sâmbătă, începând cu ora 8.00, în biserica noastră parohială se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți. În ziua în care se săvârșește Sfânta Liturghie, preotul scoate miride (părticele) din prescură, pentru vii și pentru morți. Ele sunt așezate pe Sfântul Disc, alături de Agneț - partea din prescura care reprezintă pe Hristos, ca dragostea Lui să se reverse și asupra lor. Amintim ca în cadrul Sfintei Liturghii, Agnețul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezenta lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc.

In Postul Sfintelor Pasti există și rânduiala sărindarelor, adică a pomelnicelor pe care credincioșii le aduc la biserică, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face în Sâmbăta lui Lazar, dinaintea Duminicii Floriilor.

Cine poate fi pomenit? 

Se pot pomeni toți cei care au murit nedespărțiți de Biserică. Nu pot fi pomeniți cei care au murit în dispreț cunoscut față de Dumnezeu. După cum este cunoscut, orice slujbă a Bisericii se săvârșește numai pentru cei care sunt membri ai ei, adică au devenit prin Sfintele Taine, mădulare ale Trupului tainic al lui Hristos. De aceea nu pot fi pomeniți nici copiii morți nebotezați, pentru că ei nu sunt membri ai Bisericii.

Moșii de iarnă

In Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne facem pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoșata Judecată și A doua venire a Domnului la care ne vom înfățișa toți. Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără pregătire sau fără pocăință, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, ca să se bucure de fericirea veșnică.

Sărindarele - pomenirea celor adormiți în fiecare sâmbătă a Marelui Post

Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii cu trupul.

Nu se fac parastase în:

- duminicile de peste an;

- perioada dintre Nașterea și Botezul Domnului;

- de la lăsatul secului de carne, până la sâmbăta întâi din Postul Mare, sâmbăta Sfântului Teodor;

- din sâmbăta Floriilor până în Duminica Tomei;

- zilele de luni, marți, miercuri, joi si vineri, din Postul Sfintelor Paști, pentru că în aceste zile este săvârșită Liturghia Darurilor mai înainte sfințite (vezi Adrian Cocoșilă).