Conferința Despre sfinții închisorilor în memorialistica detenției și în istoriografie. Mărturia lui Dumitru Uță, deținut politic la Aiud, aflată în dosarul CNSAS”  a debutat cu vizionarea unui documentar în care era prezentată statistica închisorilor din vremea comunistă şi modul în care erau tratați deținuții din acestea. Moderatorul acestei conferințe, pr. paroh Mircea Uţă, a deschis conferința arătând că potrivit hotărârii Sfântului Sinod al BOR din 28 şi 29 octombrie 2015, anul acesta este declarat drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericești şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Pe parcursul acestui an sunt organizate diferite manifestări cu care este pusă în lumină jertfelnicia unor ierarhi, preoți şi mireni care au mărturisit şi apărat credința creștină ortodoxă în timpul regimului comunist - prin înțelepciune şi tact pastoral, prin curaj şi fermitate în transmiterea credinței, prin mărturisire jertfelnică în timp de prigoană.

În acest context, parohia noastră organizează astăzi, 25 iunie 2017, conferința Despre sfinții închisorilor în memorialistica detenției și în istoriografie. Mărturia lui Dumitru Uță, deținut politic la Aiud, aflată în dosarul CNSAS”. În continuare, Pr. Mircea Uță a semnalat apariția, anul acesta, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a lucrării Martiri pentru Hristos, din România, în perioada regimului comunist” care cuprinde date referitoare la martiri crestini din închisorile comuniste românești. Este vorba de oameni pe care, pentru credința lor în Hristos, regimul politic ateu al vremii i-a persecutat, torturat şi ucis. Regretatul IPS Iustinian Chira, arhiepiscopul Maramureșului, duhovnicul care l-a tuns pe Nicolae Steinhardt întru monahism, spunea: „Toți aceștia care au pătimit în închisori au fost mielul de jertfă pentru iertarea păcatelor poporului român. Ei au fost aruncați în gura celor fără de Dumnezeu, ca să ispășească păcatele noastre, ale tuturor. Ei s-au jertfit pentru noi. Ei sunt de fapt sfinți. Prin jertfă, s-au sfințit, s-au sanctificat.”

 În continuare moderatorul a făcut o scurtă prezentare a invitaților: domnul Răzvan Codrescu: poet, traducător şi eseist de orientare tradiționalistă, promotor al principiilor şi idealurilor dreptei creștine, fără să fi fost membru al vreunui partid politic nici înainte şi nici după 1989, a debutat publicistic în 1985, cu eseul "Don Quijote şi Prințul Mîşkin" şi editorial în 1997, cu volumul de eseuri "Spiritul dreptei. Între tradiție şi actualitate" și doamna doctor Alina Ioana Dida: medic specialist de medicina de familie, publicist și traducător. Este cunoscută traducerea făcută de dânsa în anul 2009 la lucrarea «Revoluția Franceză». Domnul Răzvan Codrescu a făcut o incursiune istorică a perioadei comuniste, iar în partea a doua a vorbit despre situația actuală a poporului român. Domnia sa a fost de părere că mărturisirea valorilor și exemplelor din închisorile comuniste este o obligație a fiecărei persoane umane, pentru dăinuirea culturii românești: “modelele reprezintă factorul mobilizator pentru generațiile viitoare”. Cuvinte cheie și idei legate de societatea actuală “handicap psihic”, memorie colectiva, să refuzăm spălarea creierelor pentru dăinuirea neamului nostru.

Domnia sa a precizat, între altele, de ce nu avem un proces al comunismului. Cauza principală este reprezentată de ideologiile neomarxiste și de doi factori de blocaj: comuniștii care au fost uniți și au condus țara și după 1989 și evreii care “cenzurează” memoria colectivă.

Domnul Răzvan Codrescu a evidențiat apoi și a apreciat efortul Bisericii Ortodoxe Romane în menținerea și răspândirea culturii neamului nostru românesc. A precizat că Biserica Ortodoxă Română are nevoie să fie ajutată de către Școală pentru a reînsufleți generațiile viitoare. Dacă cele două instituții nu se vor ocupa mai intens de cultura neamului românesc, peste 50-60 de ani vom dispărea ca  identitate.

Următorul invitat, doamna doctor Alina Ioana Dida, a făcut o prezentare succintă a personalității Patriarhului Iustinian ca apărător al culturii ortodoxe românești și o biografie a doctorului Dumitru Uță (tatăl părintelui Mircea Uță). Patriarhul Iustinian: 1948-1977; 1946 guvernul comunist modifică relațiile dintre stat și Biserică; 1948 - religia este scoasă din scoli, iar catehezele aveau loc doar în biserici; Uniunea Sovietică – 1918 - modificat relația stat – Biserică; Biserica a fost deposedată de toate proprietățile inclusive de biserici; 1920 - preoții nu erau serviți de către medici; a luptat contra masurilor luate de către comuniști.

Despre deținutul dr. Dumitru Uță, doamna dr. Alina Dida a arătat printre altele: provenea dintr-o familie cu 14 copii; liceul l-a făcut în Ardeal, facultatea de medicină la Cluj Napoca; regimul lui Antonescu; 1947-epidemie de tifos – trimis la Cluj ca să caute medicamente; Dumitru era foarte credincios, avea memorie foarte bună, era comunicativ; în 1964 a fost eliberat din închisoarea de la Aiud; CNSAS : “am cunoscut 200 de sfinți ai închisorilor”; “doctorul cel mare” a murit în anul 1980 și înmormântat în cimitirul Cărămidarii de jos de lângă Piața Sudului.

 

12 aprilie 2024 - Licitatie privind adjudecarea lucrărilor de pictură murală la biserica noastră

Apr 12, 2024
Parohia Apărătorii Patriei II, cu sediul în strada Lunca Bârzești nr. 3, sector 4, București, Protoieria Sector 4 Capitală, cu hramul „Sfântul Ierarh Ambrozie”, organizează în data de 28 aprilie…

31 martie 2024 - Catehezele din Postul Mare

Mar 31, 2024
Din 15 martie, parohia noastră va demara programul: ”Cateheze în Postul Mare”. În fiecare vineri seara, după Sfântul Maslu, preoții vor aborda câte un subiect relevant pentru viața și creșterea…

25 martie 2024 – Sărbătoarea Bunei Vestiri. Aniversarea preotului paroh Mircea Uță la împlinirea a 25 de ani de slujire sacerdotală

Mar 25, 2024
Luni 25 martie 2024 și în parohia noastră s-a sărbătorit Praznicul Bunei Vestiri, eveniment religios care amintește întruparea Fiului lui Dumnezeu în pântecele Maicii Domnului. Bucuria Praznicului a…

24 martie 2024 – Pastorala la Duminica Ortodoxiei. Colecta pentru Fondul Central Misionar

Mar 24, 2024
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române transmite tradiționalul mesaj pastoral la Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Mare, zi în care se rememorează biruința dreptei credințe în fața ereziei…

14 martie 2024 – Cina prieteniei, masă tradițională la lăsatul secului pentru Postul Paștilor

Mar 14, 2024
125 de enoriași au participat joi seara la «Cina prieteniei», eveniment care amintește membrilor comunității noastre parohiale de lăsata secului pentru Postul Paștelui. Se spune că pe vremuri era…

9 martie 2024 - Pomenirea celor trecuți la viața veșnică: Moșii de iarnă

Mar 09, 2024
În sâmbăta premergătoare Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, parohia noastră, ca de altfel în toată Biserica Ortodoxă, facem pomenirea celor trecuți la viața veșnică. Această comemorare a persoanelor…

9 martie 2024 – Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 este marcată la nivel național de Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici

Mar 09, 2024
Ziua a fost stabilită oficiat de Parlamentul României prin legea 247/05.12.2011. În această zi, în toate eparhiile românești sunt oficiate slujbe de pomenire pentru cei care au suferit în timpul…

8 martie - Ziua internațională a femeii

Mar 08, 2024
Ziua internațională a femeii este celebrată anual în data de 8 martie. Sărbătoarea datează de la începutul secolului 20 și provine din America de Nord și Europa. Prima zi națională a femeii a fost…

3 martie 2024 – Cuvântul de învățătură la Duminica Fiului risipitor rostit de teologul Mihail Drăghici

Mar 04, 2024
Cuvântul de învățătură la «Duminica Fiului risipitor» a fost rostit astăzi de teologul Mihail Drăghici. Din cele expuse am reținut următoarele idei: Parabola ”Întoarcerii fiului risipitor” (Luca, 15)…

3 martie 2024 - Credincioșii sunt invitați la cel mai mare pelerinaj cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din ultimii 70 de ani

Mar 04, 2024
Credincioșii sunt invitați la cel mai mare pelerinaj cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din ultimii 70 de ani. Anunțul a fost făcut duminică de Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul la…

1 martie 2024 – 15 cuvioși și mărturisitori propuși spre canonizare pentru Anul Centenar al Patriarhiei Române (2025) Cincisprezece cuvioși și mărturisitori români sunt propuși spre canonizare, iar proclamarea canonizării lor va avea loc anul următor când

Mar 01, 2024
Mitropolia Munteniei și Dobrogei Două propuneri sunt confirmate de Mitropolia Munteniei și Dobrogei, doar că dosarele de canonizare nu vor fi înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române,…

1 martie 2024 - Anul 2025 va fi dedicat Centenarului Patriarhiei Române și mărturisitorilor ortodocși români din secolul trecut

Mar 01, 2024
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2025 să fie dedicat Centenarului Patriarhiei Române și mărturisitorilor ortodocși români din secolul 20. Potrivit comunicatului…