Sfintele moaște
ale Sfântului Ierarh Ambrozie al Mediolanului (+397)

De ce sunt cinstite sfintele moaște?

Fiecare biserică în care sunt moaște are povestea ei. Legenda, adevărul și spiritualitatea se împletesc într-un tablou al credinței. Creștinii știu că perenitatea sfintelor moaște - starea de ne putrezire și mireasma bună pe care o degajă - nu este rezultatul unor fenomene naturale, ci darul lui Dumnezeu față de cei care au dus viața în sfințenie. Puterea dumnezeiască ce lucrează prin trupurile Sfinților după moartea lor e o continuare, dar și o intensificare a puterii ce lucra prin trupurile lor cât au fost în viață. Un temei pentru cinstirea moaștelor și a credinței în puterea ce iradiază din ele ni-l dă Sfânta Scriptură, unde se relatează că un mort a înviat după ce a fost aruncat peste osemintele prorocului Elisei (IV Regi 13, 21). Iar unii bolnavi se vindecau prin simpla atingere de ștergarele folosite de Sf. Apostol Pavel (Fapte 19, 11). Cultul sfintelor moaște păstrează vie în conștiința credinciosului, ideea că trupul n-a fost făcut să moară, ci să învieze și să se înveșnicească în Hristos.

Bucureștiul adăpostește multe sfinte moaște.

În București, cel puțin 35 de biserici adăpostesc moaștele a sute de sfinți, dinaintea cărora îngenunchează, mai ales, cei aflați în nevoie. Moaștele sunt comori duhovnicești ferecate de sute de ani în racle bogate sau modeste, adevărate mărturii ale iubirii lui Dumnezeu față de oameni. Când treci pragul unei biserici, în care sunt depuse sfintele rămășițe pământești ale martirilor lui Hristos, le simți prezența mai mult decât oricând. În locașurile de rugăciune bucureștene, găsim alinare în fața moaștelor Sfinților: Ioan Gură de Aur, Dimitrie Basarabov, Ciprian al Cartaginei, Constantin Brâncoveanu, Grigorie de Nisa, Nicolae, Ioan Botezătorul, Ioan Iacob Hozevitul, Siluan Athonitul, Apostolul Petru, Apostolul Simon Zilotul, Apostolul Andrei, Ioan cel Nou de la Suceava, Cuvioasa Parascheva și Pantelimon, ca să-i amintim pe cei mai cunoscuți și cinstiți în Biserica Ortodoxă. În unele biserici, credincioșii au privilegiul de a se putea ruga la moaștele mai multor sfinți. Ca de pildă în Biserica „Sf. Nicolae - Mihai Vodă”, unde se află moaștele a 43 de sfinți, ori biserica schitului Darvari, în care sunt moaștele a 13 sfinți. Fiecare sfânt este căutat ca doctor al unui beteșug sufletesc.

Corpul Sfântului Ambrozie se păstrează în Bazilica, care-i poartă numele, din Milano 

Trupul cu sfintele moaștele ale Sfântului Ierarh Ambrozie al Mediolanului se găsesc sub altarul Bazilicii care îi poartă numele din Milano. Această bazilică este una dintre cele mai vechi biserici din Milano, datând din perioada paleo-creștină și medievală, fiind construită între anii 379 şi 386, la porunca episcopului Ambrozie, într-o zonă în care au fost îngropați martiri ai persecuţiilor romane. Ambrozie însuşi a fost îngropat acolo.

La data de 13 ianuarie 1864, Biserica milaneză a vrut să recupereze moaștele sfinților îngropate în cripta aflată sub altarul bazilicii construite de Sfântul Ambrozie. Acolo au descoperit trei urne cu trupurile a trei sfinți: Ghervasie, Protasie și Ambrozie. Urnele au fost deschise de abia la data de 8 august 1871, prilej cu care au fost identificate ca fiind ale celor trei sfinți. Mai târziu, la data de 14 mai 1874, trupurile au fost așezate în sicrie de argint și cristal, unde se păstrează până astăzi.

Istoria aducerii sfintelor moaște la parohia noastră

Părți din moaştele Sfântului Ambrozie, prăznuit la 7 decembrie, au fost aduse la Parohia Apărătorii Patriei II la data de 6 decembrie 2004, ca rod al înfrăţirii acestei parohii cu Parohia catolică din Milano «Sant’Angela Merici».

„Înfrăţirea ecumenică” dintre cele două parohii, realizată la data de 20 ianuarie 2002, reprezintă o lucrare importantă pentru dialogul ecumenic dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Romano-Catolică, în procesul de cunoaştere şi apropiere dintre cele două Biserici. Această înfrăţire a fost posibilă în urma procesului de deschidere iniţiat de vizita istorică pe care Papa Ioan-Paul al II-lea a efectuat-o în România (7 - 9 mai 1999). Ca răspuns la această vizită, Patriarhul Teoctist a efectuat o vizită la Vatican între 7 şi 14 octombrie 2002. După încheierea vizitei la Vatican, Patriarhul Teoctist s-a deplasat la Milano cu întreaga delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române care-l însoţea. În oraşul Sfântului Ambrozie, Patriarhul s-a întâlnit cu membrii Comunităţii Parohiale S. Angela Merici, prin acest lucru dorind să atragă atenţia că la nivelul bisericilor locale spiritul ecumenic a început să vibreze între creştini în duhul apropierii, cunoaşterii reciproce şi iubirii frăţeşti.

La data de 15 septembrie 2003, Eminenţa Sa Cardinalul Dionigi Tettamanzi, Arhiepiscop emerit de Milano, a vizitat Parohia Apărătorii Patriei II, însoțit de către Excelența Sa Mons. Francesco Coccopalmerio, episcop auxiliar, de Mons. Gianfranco Bottoni, director al departamentului de dialog ecumenic diocezan, Rev. Giuseppe Bettoni, paroh al Parohiei S.Angela Merici și Pr. Traian Valdman, paroh al Parohiei Ortodoxe Române din Milano. Din partea Patriarhiei Române au fost prezenți PS Episcop Ambrozie Sinaitul, vicar patriarhal, PS Episcop Sebastian Ilfoveanul, vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Pr. Nicolae Necula, Decan al Facultății de Teologie din București, Pr. Mihai Aurel, Director al Seminarului Teologic din București, precum și alți 18 preoți și diaconi. Cu acea ocazie, în prezenţa celor două delegaţii de ierarhi, preoţi şi credincioşi - ale Bisericii Ortodoxe Române şi Bisericii Catolice - a fost inaugurat noul hram al bisericii parohiale dedicat „Sfântului Ambrozie”. Aşa cum s-a afirmat cu acel prilej de către Eminenţa Sa, parohia noastră este cea dintâi parohie ortodoxă din lume care a luat ca patron şi ocrotitor pe acest mare sfânt ce a trăit între anii 339 - 397, în perioada Bisericii nedespărţite.

Inaugurarea noului hram al bisericii parohiale a născut dorinţa firească de a avea o parte a moaştelor Sfântului Ambrozie în această parohie, spre a fi cinstite după rânduiala şi credinţa noastră strămoşească şi de către credincioşii parohiei noastre. Astfel, la solicitarea părintelui paroh dr. Mircea Alexă Uţă şi cu susţinerea Rev. Giuseppe Bettoni, parohul al Parohiei  S. Angela Merici din Milano, moaşte ale Sfântului Ambrozie au fost donate parohiei noastre de către Excelenţa Sa Erminio de Scalzi, abatele Bazilicii Sfântului Ambrozie din Milano şi aşezate definitiv în biserica noastră la data de 6 decembrie 2004.

Programul aducerii sfintelor moaște

- 6 decembrie 2004, orele 12.00, o delegație a Parohie Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie, formată din preoții slujitori însoțiți de un numeros grup de enoriași ai parohiei, s-a deplasat la Aeroportul Henri Coandă din București, unde au întâmpinat delegația Bisericii Catolice, care aducea părți de moaște ale Sfântului Ambrozie la București; la aeroport a fost prezentă și o delegație a Arhidiecezei Romano Catolice de București, condusă de către E.S. Mons. Corneliu, Episcop Auxiliar, însoțit de preoți și credincioși catolici din București; după întâmpinarea delegației în Salonul Prezidențial, s-a plecat în procesiune spre Catedrala Patriarhală;

- 6 decembrie 2004, orele 14.45, Patriarhul de atunci, Teoctist, a primit clerul și credincioșii aflați în procesiune cu sfinte moaște ale Sfântului Ambrozie la Catedrala Patriarhală, exprimând bucuria reîntâlnirii părintelui Giuseppe la chemarea sfinţilor lui Dumnezeu: Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, a Sfinților Împărați Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ambrozie și rostind un cuvânt de învățătură, subliniind că «sfinții ne cheamă la unitate»;

- 6 decembrie 2004, orele 15.30, procesiunea cu moaște ale Sfântului Ambrozie a ajuns la Catedrala Romano Catolică «Sfântul Iosif», unde sfintele moaște au fost depuse, mai bine de o oră, pentru a fi cinstite și de către credincioșii catolici; în catedrala romano-catolică a sosit și IPS Mitropolit Ioan Robu, care a oficiat o slujbă și a rostit un cuvânt de învățătură;

- 6 decembrie 2004, orele 17.00, procesiunea cu moaște ale Sfântului Ambrozie a ajuns la Parohia Apărătorii Patriei II, unde a avut loc o slujbă specială de Priveghere la primirea moaștelor Sfântului Ambrozie;

- 7 decembrie, între orele 9.30 - 12.00, în prezenta delegației Bisericii Catolice de la Milano, a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiata de un sobor de preoți și de diaconi, având în frunte pe delegatul Patriarhului Teoctist, Pr. Dinu Pompiliu, Protoiereu al Protoieriei III Capitală. La slujbă au participat și reprezentanţii autorităţilor locale, respectiv Dl. Dr. Adrian Inimăroiu, primar al sectorului 4, însoțit de Dl. Radu Silaghi, viceprimar și de Dl. Sorin Solomon, Consilier Local. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost lansat volumul „Ca toţi să fie una (In 17,21), care consemnează istoria primilor ani ai înfrăţirii ecumenice dintre Parohia Apărătorii Patriei II din Bucureşti şi Parohia S.Angela Merici din Milano. După Sfânta Liturghie a fost organizată o agapă comunitară și au fost împărţite peste 250 de pachete pentru oamenii nevoiaşi din parohie.

Racla și baldachinul unde au fost așezate sfintele moaște
Racla unde au fost așezate moaștele Sfântului Ambrozie este sculptată în lemn de tei, de către un enoriaș al parohiei, de-a lungul celor 7 ani, cât a ispășit, în închisoare, o condamnare de omucidere, persoană care, ulterior, a fost găsită nevinovată. Istoria acestei lucrări a fost descoperită de preotul paroh Mircea Uță în casa enoriașului, pe care l-a rugat să ofere rodul muncii sale bisericii parohiale. Racla este sculptată pe laterale și pe capac cu motive florale, iar în cele patru colțuri au fost sculptate picioare de leu, pe care, autorul a dorit să sprijine racla. Din donațiile enoriașilor, pe partea interioară a capacul raclei a fost gravată în argint masiv și aurit o plăcuță cu denumirea: «Moaște ale Sfântului Ierarh Ambrozie», iar în locul unde au fost așezate sfintele moaște, a fost gravată o placă în argint masiv și aurit.
Racla cu sfintele moaște a fost încadrată în baldachinul, realizat din donațiile enoriașilor și sfințit la data de 7 decembrie 2006. Sculptura în broderie spartă de lemn de tei aparține lui Ioan Foșalău și echipei sale de meșteri din Târgu Neamț. 

Icoana din spatele raclei cu sfintele moaște este realizată de un călugăr de la o mănăstire de lângă Milano, după chipul original al sfântului păstrat în Bazilica Sfântului Ambrozie. Această icoană a fost dăruită parohiei noastre în anul 2005, de către Parohia Sant’Angela Merici din Milano.