Părți din prima falangă a degetului arătător a mâinii drepte a Sfântului Ierarh Ambrozie al Mediolanului au fost aduse la Parohia Apărătorii Patriei II din București la data de 6 decembrie 2004, ca urmare a înfrăţirii acestei parohii cu Parohia catolică «Sant’Angela Merici» din Milano.
„Înfrăţirea ecumenică” dintre cele două parohii este rod al dialogul ecumenic dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Romano-Catolică. Această înfrăţire a fost posibilă ca urmare a vizitei istorice pe care Papa Ioan-Paul al II-lea a efectuat-o în România (7 - 9 mai 1999).
Ca răspuns la această vizită, Patriarhul Teoctist a efectuat o vizită la Vatican între 7 şi 14 octombrie 2002. După încheierea vizitei la Vatican, Patriarhul Teoctist s-a deplasat la Milano cu întreaga delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române care-l însoţea, prilej cu care Patriarhul s-a întâlnit cu membrii Comunităţii Parohiale «Sant’ Angela Merici», prin acest lucru dorind să atragă atenţia că la nivelul bisericilor locale spiritul ecumenic a început să vibreze între creştini în duhul apropierii, cunoaşterii reciproce şi respectului frăţesc.
Urmare acelei vizite, la data de 15 septembrie 2003, Eminenţa Sa Cardinalul Dionigi Tettamanzi, Arhiepiscop emerit de Milano, a vizitat Parohia Apărătorii Patriei II, însoțit de către Eminența Sa Card. Francesco Coccopalmerio, Președintele Consiliului Pontifical pentru Texte Legislative, pe atunci episcop auxiliar de Milano, de Mons. Gianfranco Bottoni, director al departamentului de dialog ecumenic diocezan, de Rev. Giuseppe Bettoni, paroh al Parohiei Sant’Angela Merici și de Pr. Traian Valdman, paroh al Parohiei Ortodoxe Române din Milano. Din partea Patriarhiei Române au fost prezenți PS Episcop Ambrozie al Giurgiului, pe atunci episcop vicar patriarhal, PS Episcop Sebastian Ilfoveanul, pe atunci vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Pr. Nicolae Necula, pe atunci Decan al Facultății de Teologie din București, Pr.Prof. Mihai Aurel, Director al Seminarului Teologic din București, precum și alți 18 preoți și diaconi. Cu acea ocazie, în prezenţa celor două delegaţii de ierarhi, preoţi şi credincioşi - ale Bisericii Ortodoxe Române şi Bisericii Catolice - a fost inaugurat noul hram al bisericii parohiale dedicat „Sfântului Ierarh Ambrozie”. Aşa cum s-a afirmat cu acel prilej de către Eminenţa Sa card. Dionigi Tettamanzi, Parohia Apărătorii Patriei II este cea dintâi parohie ortodoxă din lume care a luat ca patron pe acest mare sfânt ce a trăit între anii 339-397, în perioada Bisericii nedespărţite.
Inaugurarea noului hram al bisericii parohiale a născut dorinţa firească de a avea părți din moaştele Sfântului Ierarh Ambrozie la această parohie bucureșteană, spre a fi cinstite, după rânduiala şi credinţa strămoşească şi de către credincioşii acestei parohii. Astfel, la solicitarea părintelui paroh dr. Mircea Alexă Uţă, Consilier Patriarhal, şi cu susţinerea Rev. Giuseppe Bettoni, parohul al Parohiei Sant’Angela Merici din Milano, părți din moaştele Sfântului Ierarh Ambrozie au fost donate parohiei bucureștene de către Excelenţa Sa Mons. Erminio de Scalzi, abatele Bazilicii Sfântului Ambrozie din Milano şi aşezate definitiv în biserica parohială la data de 6 decembrie 2004.
Programul aducerii sfintelor moaște
- 6 decembrie 2004, orele 12.00, o delegație a Parohie Apărătorii Patriei II, formată din preoții slujitori însoțiți de un numeros grup de enoriași, s-a deplasat la Aeroportul Henri Coandă din București, unde au întâmpinat delegația Bisericii Catolice, condusă de Mons. Giuseppe Bettoni, care aducea părți de moaște ale Sfântului Ierarh Ambrozie la București; la aeroport a fost prezentă și o delegație a Arhidiecezei Romano Catolice de București, condusă de către Excelența Sa Mons. Corneliu, Episcop Auxiliar de București, însoțit de preoți și credincioși catolici din București; după întâmpinarea delegației în Salonul Prezidențial, s-a plecat în procesiune spre Catedrala Patriarhală;
- 6 decembrie 2004, orele 14.45, Patriarhul de atunci, Teoctist, a primit clerul și credincioșii aflați în procesiune cu sfinte moaște ale Sfântului Ierarh Ambrozie la Catedrala Patriarhală, exprimând bucuria reîntâlnirii părintelui Giuseppe la chemarea sfinţilor lui Dumnezeu: Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, a Sfinților Împărați Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Ambrozie, rostind cu acel prilej un cuvânt de învățătură, subliniind că «sfinții ne cheamă la unitate»;
- 6 decembrie 2004, orele 15.30, procesiunea cu moaște ale Sfântului Ierarh Ambrozie a ajuns la Catedrala Romano Catolică «Sfântul Iosif», unde sfintele moaște au fost depuse, mai bine de o oră, pentru a fi cinstite de către credincioșii catolici; în catedrala romano-catolică a sosit și IPS Mitropolit Ioan Robu, care a oficiat o slujbă și a rostit un cuvânt de învățătură;
- 6 decembrie 2004, orele 17.00, procesiunea cu moaște ale Sfântului Ierarh Ambrozie a ajuns la Parohia Apărătorii Patriei II, unde a avut loc o slujbă specială de Priveghere;
- 7 decembrie, între orele 9.30 - 12.00, în prezenta delegației Bisericii Catolice de la Milano, a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de preoți și de diaconi, având în frunte pe delegatul Patriarhului Teoctist, Pr. Dinu Pompiliu, Protoiereu al Protoieriei III Capitală. La slujbă au participat și reprezentanţii autorităţilor locale, respectiv Dl. Dr. Adrian Inimăroiu, primar al sectorului 4, însoțit de Radu Silaghi, viceprimar al Sectorului 4 și de Sorin Solomon, Consilier Local. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost lansat volumul «Ca toţi să fie una (In 17,21)», care consemnează istoria primilor ani ai înfrăţirii ecumenice dintre Parohia Apărătorii Patriei II din Bucureşti şi Parohia Sant’Angela Merici din Milano. După Sfânta Liturghie a fost organizată o agapă comunitară și au fost împărţite pachete pentru oamenii nevoiaşi din parohie.
Racla și baldachinul unde au fost așezate sfintele moaște.
Racla unde au fost așezate moaște ale Sfântului Ierarh Ambrozie are dimensiunile: 50x25x20cm și este sculptată în lemn de tei, de către un enoriaș al parohiei, de-a lungul celor 7 ani, cât a ispășit, în închisoare, o condamnare de omucidere, persoană care, ulterior, a fost găsită nevinovată. Istoria acestei lucrări a fost descoperită de preotul paroh Mircea Uță în casa enoriașului, pe care l-a rugat să ofere rodul muncii sale bisericii parohiale. Racla este sculptată pe laterale și pe capac cu motive florale, iar în cele patru colțuri au fost sculptate picioare de leu, pe care, autorul a dorit să sprijine racla. Din donațiile enoriașilor, pe partea interioară a capacul raclei a fost gravată în argint masiv și aurit o plăcuță cu denumirea: «Moaște ale Sfântului Ierarh Ambrozie», iar în locul unde au fost așezate sfintele moaște, a fost gravată o placă în argint masiv și aurit.
Baldachinul care încadrează racla cu sfintele moaște, este realizat din donațiile enoriașilor și sfințit la data de 7 decembrie 2006. Sculptura în broderie spartă de lemn de tei aparține lui Ioan Foșalău și grupului său de meșteri din Târgu Neamț.
Anual, la data de 7 decembrie, Parohia Apărătorii Patriei II organizează, cu prilejul hramului închinat Sfântului Ierarh Ambrozie al Mediolanului, diferite activități misionare, culturale și filantropice, cum ar fi: Sceneta de teatru «Ambrozie Episcop», redactarea textului «Acatistului Sfântului Ierarh Ambrozie», aprobatde Permanența Consiliului Eparhial București, potrivit temeiului nr.13634/5 decembrie 2011,compact discul«Acatistul Sfântului Ierarh Ambrozie», conferințe și mese rotunde având ca teme viața și activitatea Sfântului Ierarh Ambrozie, conferințe susținute de personalități ale culturii și spiritualității ortodoxe, precum Academician Prof. Emilian Popescu, Prof. Gheorghiță Ciocioi etc. Se organizează, de asemenea, diferite acțiuni social-filantropice dedicate persoanelor nevoiașe din parohie. La sărbătoarea hramului Sfântului Ierarh Ambrozie din anul 2013, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost organizate procesiuni cu racla cu moaștele Sfântului Ierarh Ambrozie de la Parohia Apărătorii Patriei II la Parohia Apărătorii Patriei I și cu racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae de la Parohia Apărătorii Patriei I la Parohia Apărătorii Patriei II, pentru prima dată când cele două parohii își serbează sfinții ocrotitori împreună.
Paroh, pr. Mircea Alexă Uță