Corala parohială Ambroziana, împreună cu preoții şi câțiva enoriași ai parohiei, a efectuat un pelerinaj, la început de an bisericesc, la câteva mănăstiri din Oltenia, din județul Vâlcea. Acest pelerinaj este rodul succesului pe care, cei aproape 25 de membrii ai coralei, l-au obținut la ediția a VII-a a Festivalului de Pricesne «Blândul Păstor», organizat de parohia noastră la data de 11 iunie 2017, la care au participat, împreună cu dirijorul coralei, Ionuț Postolache, cu priceasna «La Tine vin Măicuță». Atunci, cineva din public, a oferit coralei, ca premiu special, o excursie.

Pelerinajul a început în 2 septembrie cu o oprire la biserica cioplită în sare, din mina Ocnele Mari. Am aflat de la părintele paroh al acesteia, că în aceste ocne au fost chinuiți mulți preoți şi credincioși în timpul regimului comunist, pentru că au mărturisit că Hristos şi nu comunismul, este adevăratul Dumnezeu.

Am mers mai departe la mănăstirile Govora şi Surpatele, unde corala a cântat Maicii Domnului cele mai frumoase pricesne şi unde măicuțele ghid ne-au povestit istoricul locurilor şi istorii cu duhovnici mari, precum Arsenie Papacioc şi Arsenie Boca.

Mănăstirea Dintr-un Lemn ne-a fost, de asemenea, loc de popas spiritual şi de descoperire a istoriei aproape de legendă a primei bisericuțe a obștii. Mânăstirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Bătrân şi strajă neînvinsă a Văii Oltului,  a fost ultima oprire în drum către locul de odihnă. Seara a fost împodobită poezie şi cântece în cinstea zilei de naștere a gazdei noastre. Atmosfera de adevărată familie creată a fost apreciată la superlativ de pelerini, care şi-au manifestat dorința de a reedita astfel de momente.  A doua zi, duminică, corala Ambroziana alături de ceilalți pelerini s-a alăturat, în rugăciune liturgică, preoților şi credincioșilor prezenți la Sf. Liturghie de la Mănăstirea Turnu, alături de care au avut şi bucuria unei agape frățești. Pelerinajul nostru a continuat cu două mănăstiri: Bistrița şi Hurezi, lăcașuri de închinare, care ne-au îndemnat pe toți, nu numai la rugăciune, dar şi la luare aminte la modelul străbunilor arhierei precum Sf. Grigorie Decapotatul şi voievozi, precum Constantin Brâncoveanu, ale căror sfinte moaște le-am găsit acolo. Pe drumul de întoarcere, pelerinii au mărturisit, la unison, că acest pelerinaj a fost cel mai frumos din toate cele pe care le mai făcuseră până atunci.