Cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 8-9 septembrie, parohia noastră s-a bucurat de vizita unei delegații a Bisericii Romano-Catolice condusă de Eminența Sa, Cardinalul Francesco Coccopalmerio, Președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Texte Legislative și consilier personal pe probleme juridice al Papei Francisc. Din delegație au mai făcut parte monseniorul Giuseppe Bettoni, președintele Fundației Archè pentru Ocrotirea Mamei și Copilului din Milano și doamna Giovana Decio, membră a Consiliului pentru Dialog Ecumenic a parohiei SantAngela Merici din Milano – parohie înfrățită din anul 2002 cu parohia noastră.

Vizita a fost prilejuită de organizarea de către parohia noastră a sărbătorii «Duminica Bunicilor» pe care a organizat-o anul acesta pentru a doua oară, în cinstea părinților și a bunicilor din comunitatea noastră parohială.

O delegație a parohiei noastre i-a întâmpinat pe oaspeții italieni la Aeroportul Otopeni, sâmbătă 8 septembrie, la sosirea acestora în România și i-a însoțit pe tot parcursul vizitei. Oaspeții s-au bucurat de autentica ospitalitate românească, prânzind în casa unuia dintre membrii Organizației de Tineret Sfântul Ambrozie. În cursul după amiezii, a fost făcută o vizită la Catedrala Patriarhală și la Paraclisul Noii Catedrale a Mântuirii Neamului, vizitându-se cu acest prilej și șantierul Noii Catedrale. Oaspeții au fost impresionați de uriașa lucrare la care s-a angajat Patriarhia Română, în mod deosebit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de a da poporului român, în An Centenar, un simbol al unității de neam și de credință.

Duminică 9 septembrie, de Ziua Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți și Ioachim și Ana, bunicii Mântuitorului Iisus Hristos, delegația catolică a asistat la oficierea Sfintei Liturghii în cerdacul din curtea bisericii parohiale, de către un sobor de opt preoți, având ca protos pe părintele protopop Ion Armași de la Protoieria IV Capitală. Un reprezentant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, delegat al Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Ioan Robu, s-a alăturat și el delegației catolice italiene. Deși nu a putut fi prezent, Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România, a trimis un mesaj preotului paroh Mircea Uță în care își exprimă bucuria vizitei prelatului catolic la parohia noastră și aprecierea pentru organizarea sărbătorii «Duminica Bunicilor».

 După oficierea Sfintei Liturghii, a fost prezentat un program cultural organizat de către Organizația de tineret parohială Sfântul Ambrozie și la care și-au adus contribuția peste 60 de copii, tineri și adulți, care au rostit poezii și au cântat cântece în cinstea bunicilor și bunicelor din parohie. Eminența Sa, Cardinalul Francesco Cocoopalmerio a fost invitat să adreseze un cuvânt celor prezenți, cuvânt în care și-a manifestat bucuria de a participa la această manifestare dedicată bunicilor, îndemnându-i pe toți a lucra cu osârdie pentru «unitate» și pentru continuarea dialogul dintre comunitățile noastre locale.

 După aproximativ două ore, cât a durat programul cultural, Eminența Sa și ceilalți oaspeți au fost invitați la tradiționala agapă, pregătită de către membri ai Comitetului parohial, precum și de către prieteni veniți din inima Maramureșului, din Țara Oașului, cu sprijinul domnului primar Matei Godja.

 În cursul după amiezii, delegația catolică a făcut o vizită unei enoriașe a parohiei noastre, doamnei Teodora Stoica, mamă de preot, în vârstă de 91 de ani, căreia i-au fost oferite câteva daruri, în semn de prețuire și de recunoștință pentru darul de a fi o mamă și o bunică exemplară. Însoțită de către preoții parohiei și de câțiva enoriași, delegația catolică s-a deplasat la mânăstirea Comana, ctitorie domnească aflată la 20 km sud de București. Acolo, a fost întâmpinată de către Preasfinția Sa Ambrozie, episcopul Giurgiului – un vechi prieten al Cardinalului Coccopalmerio. Primirea a fost deosebit de călduroasă, iar în cadrul întrevederii au fost evocate momentele de dialog dintre comunitățile și Bisericile noastre. Una din figurile evocate cu deosebită reverență a fost cea a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist – cel care, prin viziunea ecumenică de care a dat dovadă, a deschis punți de comunicare între Orient și Occident.

De la scara aeronavei, Eminența Sa a mulțumit gazdelor pentru ospitalitate, precum și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a făcut posibilă această vizită a unui prelat catolic unei parohii ortodoxe și și-a manifestat speranța ca relația de colaborare dintre parohia noastră și parohia înfrățită din Milano va continua prin elaborarea unor proiecte comune, în special sociale și culturale, declarându-se, alături de părintele Giuseppe Bettoni și de doamna Giovanna Decio, împliniți sufletește că au putut revedea locuri pline de spiritualitate și de cultură din România.