Aceasta este tema sub semnul căreia, duminică 9 septembrie 2018, de ziua Sfinților Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului și bunicii Mântuitorului Iisus Hristos, fiii parohiei au omagiat prin rugăciune, cântec și poezie, pe bunicii și bunicele lor.

Ideea de a sărbători pe cei mai în vârstă a apărut încă din anul 2017. Știind că pe 1 octombrie este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, biserica noastră a organizat în acea dată un mic moment artistic, imediat după sfânta liturghie. Având în vedere că fusese foarte bine primit de enoriași, s-a luat decizia de a repeta această experiență pastorală și în anul 2018, dar am căutat să îi dăm valoare creștină, legând sărbătoarea civilă dedicată persoanelor de vârsta a treia, cu sărbătoarea Sfinților și Dumnezeiști Părinți Ioachim și Ana, bunicii Mântuitorului Iisus Hristos?

Astfel, duminică 9 septembrie 2018 am organizat în cerdacul din curtea bisericii trei evenimente. Primul: Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de opt preoți, sub protia părintelui protopop Ioan Armași de la Protoieria Sector IV Capitală. Al doilea: un spectacol de cântec, teatru și poezie oferit de nepoți - mici și mari - bunicilor lor. Al treilea: o agapă la care au fost invitați toți bunicii și nepoții prezenți la eveniment.

De spectacol s-au bucurat atât artiștii mici și mari, cât mai ales bunicii și bunicuțele prezente. Copilași de grădiniță, copii de școală, tineri de liceu, studenți, dar și enoriași adulți, s-au înscris în număr neașteptat de mare, la programul artistic pregătit prin osteneala membrilor Organizației de tineret «Sfântul Ambrozie». Peste 60 de artiști au oferit bunicilor lor, timp de două ore, un cântec sau un poem, momente artistice care au strâns multe aplauze, dar și lacrimi, unele de bucurie, altele de dor.  

Toți artiștii au fost speciali, însă merită subliniați câțiva, care au strâns ropote de aplauze: trupa de teatru a doamnei profesoare Elena Mihail de la Școala Gimnazială nr.133 din parohie, doamna Marioara Voicu, directoarea Grădiniței Piticot din București, care a încântat audiența cu cântecele ei, doamna doctor Denisa Zahiu, enoriașa noastră care a smuls multe lacrimi cu un poem recitat în limba italiană și dedicat bunicei ei, apoi tânărul Teodor Vădana, student la Conservatorul de muzică din București, care a încântat audiența cu piesa «O sole mio», precum și Georgiana Aurică – prietenă veche a parohiei noastre și studentă la Conservatorul din București; nu în ultimul rând Corala parohială Ambroziana care, sub bagheta teologului Ionuț Postolache, ne-a reamintit, în An centenar, prin cântecele oferite, că bunicii noștri sunt cei care au făcut Marea Unire de la 1918.

O frumoasă pată de culoare au adăugat spectacolului membrii trupei folclorică «Casa Moroșană», din Județul Maramureș, care prin grija și susținerea domnului primar Matei Godja, a ținut să fie prezentă la această manifestare nu numai cu cântec și joc, ci și cu delicioase preparate culinare locale, oferite participanților.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unei delegații de oaspeți din Italia formată din Eminența Sa Cardinalul Francesco Coccopalmerio, Președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru texte legislative, Mons. Giuseppe Bettoni, Președinte al Fundației Archè pentru ocrotirea mamei și a copilului din Milano și doamna Giovanna Decio, membră a comisiei de dialog a parohiei S. Angela Merici din Milano.

Spectacolul a fost co-prezentat în limbile română și italiană de Georgiana Aurică, prezentatoarea Festivalului de pricesne «Blândul Păstor» și de Ionuț Postolache. Ordinea, pe toată durata zilei, a fost asigurată de două echipe de jandarmi.

Întregul eveniment, inclusiv participarea delegației romano-catolice, s-a desfășurat cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

 

Din păcate, nici evenimentul dedicat cinstirii bunicilor nu a fost mediatizat de către Centrul de presă Bazilica al Patriarhiei Române.