De ziua praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la români era pe vremuri mare sărbătoare. Sânzienele sau Drăgaica, cum se mai numește această zi, era prilej de rugăciune dar și de comuniune în horă și cânt. De Sânziene și nu numai, fetele și femeile mergeau la biserică, purtând cele mai frumoase costume populare, între care ia înflorată și învrâstată era principala și cea mai frumoasă piesă.
Ia a devenit un simbol internațional făcut cunoscut lumii de marele pictor francez, Henri Matisse prin lucrarea ”La blouse roumaine” (”Ia românească”) finalizată în 1940, pictura care avea să devină simbolul unei mișcări artistice universale. Matisse se inspirase din portul popular afișat cu mândrie de câteva prietene ale sale - reprezentante de seamă ale intelighenției românești de la Paris: Martha Bibescu, Elvira Popescu, Anna de Noailles sau Elena Văcărescu.
Anul acesta de Sânziene, și la an omagial al satului românesc, la îndemnul preoților, enoriașele parohiei noastre au ținut să sărbătorească acest praznic și simbolul lui tradițional, ia românească, împreună cu românii de pretutindeni. Multe dintre ele au venit la sfânta biserică purtând în mâini flori de sânziene, îmbrăcate cu ii cu motive populare reprezentând diferitele regiuni românești în care acestea își au obârșia. ”Ia este pecetea noastră vestimentară și mă bucur că din ce în ce mai multe fete tinere o adoptă, vestind prin port, neamul lor românesc” a declarat Maria, una dintre doamnele participante.