Cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, evenimentul istoric care a așezat bazele statului unitar român, preoții parohiei au slujit Sfânta Liturghie în vesmintele recent donate de către credincioși, brodate în culorile tricolorului românesc. În cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită ectenia pentru cei adormiți, la care s-au pomenit și făuritorii Unirii Principatelor Române.

Părintele Cosmin a ținut predica zilei, explicând pericopa evanghelică despre vindecarea orbului din Ierihon, făcând referire, în încheiere, la evenimentul zilei și la modalitatea de omagiere a acestuia. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala parohială Ambroziana.  

După rugăciunea amvonului, s-a ieșit în procesiune din biserică la altarul de vară aflat în curtea parohiei, având înaintea preoților două steaguri mari cu tricolorul României purtate de doi consilieri, iar corala Ambroziana a intonat melodia patriotică «Hai să-ntindem hora mare!». La altarul de vară a fost oficiată slujba de Te-Deum, după care preotul paroh Mircea Uță a vorbit despre semnificația evenimentului Unirii Principatelor Române, subliniind dragostea înaintașilor noștri față de credința strămoșească și față de patria noastră, precum și despre patriotismul de care aceștia au dat dovadă. În continuare, consilierii parohiei au distribuit enoriașilor așezați în jurul altarului de vară mănuși de protecție și măști de față, după care s-a încins o horă în curtea bisericii parohiale în acordurile melodiei «Hora Unirii». Având în vedere măsurile legale privind protecția împotriva răspândirii COVID-19, după eveniment, mănușile folosite au fost strânse în recipiente speciale, după care credincioșii și-au dezinfectat mâinile și s-au îndreptat spre casele lor, mulțumiți de participarea la un eveniment atât de frumos, organizat de parohie.

*

„Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost de fapt „Unirea de bază”, nu „Unirea cea mică”, deoarece ea a constituit baza pentru formarea statului unitar român, în anul 1862, numit ROMÂNIA, temelie pentru obținerea independenței naționale românești în urma Războiului de Independentă din anul 1877, temelie pentru ridicarea României la rang de Regat în anul 1881, şi mai ales temelie pentru Marea Unire din 1 decembrie 1918, de la Alba-Iulia, ca Unire a Transilvaniei cu România, precedată de Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918 şi Unirea Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918”.