Acest cerc pastoral a fost organizat de Protoieria Sector IV Capitală vineri, 26 februarie 2021, la Parohia Sf. Nicolae – Vlădica, având tema: „Pastorația românilor din jurul granițelor țării”. Au participat ca invitați speciali episcopii Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungariei și Veniamin al Episcopiei Ortodoxe Române a Basarabiei de Sud.

Evenimentul a fost deschis de Părintele Protoiereu Ion Armași, care a prezentat invitații și situația organizării religioase a românilor din jurul granițelor țării.

În continuare, Preasfințitul Părinte Siluan a prezentat câteva date istorice legate de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, care a fost înființată odată cu numirea predecesorului său, Preasfințitul Sofronie Drincec (la 31 ianuarie 1999), în prezent Episcop al Oradiei. Episcopul actual al românilor din Ungaria a expus problematica pastorației creștin-ortodoxe într-o țară cu un puternic filon naționalist, unde, la fel ca și în spațiul ex-sovietic, există tendința de a asimila localnicii de alte naționalități. Aceasta face dificilă păstrarea specificului național și a identității de credință. Cel mai clar semn al vechimii locuirii românilor pe actualul teritoriu al Ungariei vecine este faptul că aceștia au cele mai impunătoare biserici, a menționat ierarhul. El a adăugat că dedicarea anului omagial 2021 ”pastorației românilor din afara granițelor” este un real ajutor pentru comunitățile românești din afara granițelor actuale ale României, creând ocazia de a se cunoaște reciproc și de a se prezenta românilor în țară.

În continuare, Preasfințitul Părinte Veniamin a relatat pe larg date istorice ale vieții bisericești din zona de sud a Basarabiei, menționând activitatea păstorilor proeminenți, printre care Sfântul Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe – Ismail, între 1934-1940. Au fost rememorate momentele de început ale Mitropoliei Basarabiei, numirea în scaunul de mitropolit a IPS Petru și dificultățile întâmpinare de organizarea bisericească română din aceste ținuturi. Începând din 2018, când au fost instalați noii episcopi din Basarabia, Preasfințitul Antonie de Orhei și Preasfințitul Veniamin, viața bisericească de peste Prut a cunoscut un reviriment. Au fost organizate parohii noi, au fost hirotoniți preoți tineri și au fost înmulțite vizitele arhierești. Preasfințitul Veniamin a afirmat că principalele probleme cu care se confruntă în pastorația românilor sunt lipsa fondurilor și a personalului clerical bine pregătit. Pentru aceasta, a chemat parohiile din București să sprijine activitățile Episcopiei Basarabiei de Sud. Unirea Basarabiei cu România nu se va realiza prin voință politică, ci prin înfrățirea dintre români, a spus Episcopul Basarabiei de Sud. Legăturile de rudenie, cetățenia, parteneriatele între parohii, vizitele reciproce, vorbirea aceleiași limbi și învățământul în limba română și cu manuale românești sunt esențiale în acest scop, a adăugat el.