În Duminica Ortodoxiei și în duminicile ce urmează, în toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română se organizează colecte în bani pentru Fondul Central Misionar, destinat susținerii parohiilor sărace din țară și străinătate și altor activități misionare ale Bisericii Ortodoxe Române. Această colectă a fost înființată prin hotărârea Sfântului Sinod în septembrie 1956 pentru a veni în sprijinul parohiilor sărace care nu-și puteau asigura plata angajaților, utilitățile și cele ce aveau nevoie, cu precădere din zona Transilvaniei, parohii proaspăt revenite la Ortodoxie.  

In Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei se subliniază urmtoarele:

1.   Membrii Sfântului Sinod subliniază bogăția și frumusețea spirituală a perioadei liturgice în care ne aflăm. Ei reamintesc faptul că această călătorie duhovnicească spre sărbătoarea Învierii trebuie continuată „alături de Hristos Domnul – Marele Pelerin”. Ierarhii arată că Mântuitorul ne însoțește pe #CaleaPostului, „prin Tainele Bisericii, mai ales prin deasa Spovedanie și Împărtășanie” care trebuie făcute „cu o pregătire mai atentă și mai intensă”.

2.     Mesajul Pastoral amintește că Duminica Ortodoxiei „este o reală chemare de a cultiva identitatea noastră spirituală” și recomandă unirea mărturisirii dreptei credințe cu dreapta viețuire cotidiană.

„Împărtășirea sau comunicarea credinței adevărate se realizează prin cuvânt, dar și prin lumina viețuirii omului în comuniune cu Hristos”, semnalează ierarhii români.

3.     În contextul acestei sărbători a cultului sfintelor icoane, când suntem chemați „să descoperim chipul lui Dumnezeu Cel veșnic întipărit în om”, membrii Sinodului trag un semnal de alarmă:

„Bulversat de multiplele probleme și ispite, cărora nu mai reușește să le facă față, omul de azi nu mai găsește timp să cultive chipul lui Dumnezeu din el, spre a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu Cel Sfânt, adică la sfințenie”.

4.     Un aspect practic al acestei sărbători a Ortodoxiei și un semn văzut al iubirii față de semeni este colecta pentru Fondul Central Misionar. Acest fond susține proiectele pastorale, misionare și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române.