Duminica, 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Din rânduielile bisericești aflam ca se lasă sec in seara zilei de 14 noiembrie, însă, daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului ne amintește de postul patriarhilor si drepților din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Drepții Vechiului Testament au postit in vederea venirii lui Mesia, iar Moise pentru primirea cuvintelor lui Dumnezeu, Legea Decalogului (cele 10 porunci). Prin post se cuvine sa întâmpinam si noi nașterea lui Hristos. Mântuitorul vine in lume si se facem om, dar vrea sa coboare si in sufletele noastre, sa ne lumineze viaţa noastră si sa ne ridice si pe noi la viaţa cereasca. Astfel, postul acesta este un post de pregătire spirituala, ca noi sa devenim un templu, un sălaș al prezentei lui Hristos.

Primele mențiuni despre tinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei.

Hotărârea ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, ținut in anul 1166, in timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Amintim că înainte de acest sinod, creștinii posteau diferit: unii numai șapte zile, iar alții șase săptămâni.

Dezlegări in Postul Crăciunului

In Postul Crăciunului avem dezlegare la pește sâmbăta și duminica. Dar trebuie menționat că prima săptămâna a acestui post, până in 21 noiembrie, la sărbătoarea Intrării in Biserica a Maicii Domnului, precum si ultima săptămână, in perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspra, zilele de sâmbăta si duminica a acestor săptămâni a Postului nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.
In tipicul Sfântului Sava se menționează ca in zilele de luni, miercuri si vineri, trebuie sa postim fără untdelemn si vin. In cazul in care, in aceste zile vom face pomenirea unui sfânt cu o cinstire mai larga, se face dezlegare pentru dragostea sfanțului.

Zilele din anul acesta in care avem dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcei), 25 noiembrie (Sfântă Muceniță Ecaterina si Sfântul Mercurie), 27 si 28 noiembrie (sâmbăta si duminica), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfantul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 12 decembrie (Sfantul Ierarh Spiridon), 11 si 12 decembrie (sâmbăta si duminica), 13 decembrie (Sfantul Ierarh Dosoftei), 18 si 19 decembrie (sâmbăta si duminica).