In fiecare an pe 7 ianuarie, Părintele Adrian Iațco, împreună cu comunitatea parohială din Căușeni, Republica Moldova, înfrățită cu noi, sărbătoresc Crăciunul. 

De altfel, în timp ce în țară sărbătorim Boboteaza, cea mai mare parte a românilor din jurul granițelor se pregătește să celebreze vineri Crăciunul după calendarul nerevizuit. Dar cine și unde sunt acești români?

Aceștia se împart în două categorii:

1.   români din teritoriile care au făcut cândva parte din România: Basarabia (Republica Moldova de azi), Bugeac și Cer­năuți (în Ucraina de azi);

2.   români care nu au făcut niciodată parte din statul român, dar vorbesc limba română și s-au format ca neam la confluența dintre civilizația romană în expansiune și, respectiv cea locală – dacică și tracică: românii („vlahii”) din Transcarpatia (Maramureșul istoric); românii („vlahii”) din Valea Timocului (în Serbia și Bulgaria); românii din Voivodina; aromânii răspândiți în Balcani.

Au fost cândva România: Basarabia și Bucovina de Nord

Românii basarabeni și nord-bucovineni care au făcut parte – cu intermitențe – dintr-un stat al românilor de-a lungul istoriei trăiesc azi în două țări: Republica Moldova și Ucraina (Basarabia de sud est – Bugeac, la malul Mării Negre și Bucovina de Nord, cu Regiunea Cernăuți).

În aceste teritorii trăiesc aproximativ 3,2 milioane de români: 2,7 în Republica Moldova și aproximativ 500.000 în Bucovina de Nord și Bugeac.

Acum, ei sunt împărțiți în două jurisdicții, una care ține de Patriarhia Română (Mitropolia Basarabiei) și una care ține de Patriarhia Rusă (Mitropolia Moldovei).

La Parohia „Sf. Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei (Mitropolia Basarabiei), Crăciunul a fost deja sărbătorit după calendarul reviziut.

Dar, pentru a fi împreună în bucuria și duhul sărbătorii, multe parohii care țin de Patriarhia Română urmează calendarul nerevizuit și serbează Crăciunul în 7 ianuarie.

§   Principalele perioade în care românii din aceste provincii istorice au făcut parte din același stat român au fost domnia Sfântului Ștefan cel Mare și domnia Regelui Ferdinand Întregitorul.

§   De exemplu Cetatea Albă, în regiunea Bugeac, la vărsarea Nistrului în Marea Neagră, a făcut parte din Principatul Moldovei începând din 1359. A fost lărgită și reconsolidată de Domnul Alexandru cel Bun al Moldovei în 1407 și de Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare în 1440. În 1484, a fost cucerită de otomani.