Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2025 să fie dedicat Centenarului Patriarhiei Române și mărturisitorilor ortodocși români din secolul 20. 

Potrivit comunicatului Cancelariei Sfântului Sinod, anul 2025 va fi Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea.

Decizia vine în contextul în care, anul viitor, Biserica Ortodoxă Română împlinește 100 de ani de la înființarea patriarhiei și 140 de ani de la dobândirea autocefaliei.

Decizia de înființare Patriarhiei Române a fost luată de Sfântul Sinod în data de 4 februarie 1925, inițiativă exprimată concret imediat după Marea Unire din 1918.

Eparhiile au pregătit canonizarea mai multor sfinți români, mărturisitori în închisorile comuniste și duhovnici renumiți. Printre numele propuse spre canonizare sunt: pr. Dumitru Stăniloae, arhim. Sofian Boghiu, ieroschim. Dionisie Ignat și alții.

La împlinirea celor 100 de ani, Patriarhia Română plănuiește, totodată, sfințirea picturii în mozaic de la Catedrala Națională. Recent, a fost montată icoana Mântuitorului Hristos – Pantocrator, ce acoperă o suprafață de 150 de metri pătrați.

De asemenea, anul 2025 a fost declarat la nivel național drept „Anul Centenar al Patriarhiei Române”, proiectul fiind adoptat în data de 20 februarie de Camera Deputaților și înaintat spre promulgare președintelui României. Sursa: Ziarul Lumina