Ziua a fost stabilită oficiat de Parlamentul României prin legea 247/05.12.2011.

În această zi, în toate eparhiile românești sunt oficiate slujbe de pomenire pentru cei care au suferit în timpul regimului comunist pentru apărarea credinței și a demnității poporului român.

Între cei pomeniți se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, oameni de cultură și peste 1.800 de preoți ortodocși, care au fost arestați aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră și deportați înafara granițelor țării.

„Credința lor puternică și curajul de a-L mărturisi pe Hristos prin suferință au exprimat rezistența activă sau jertfelnică a Bisericii, alături de rezistența ei liturgică prin propovăduirea credinței și săvârșirea Sfintelor Taine și a ierurgiilor. A fost o luptă cu ateismul militant și agresiv dusă dincolo de unele discursuri convenționale și compromisuri oficiale de coexistență pașnică”, se precizează în Actul Solemn Comemorativ al Sfântului Sinod, transmis în octombrie 2017.

De asemenea, Patriarhia Română pregătește, pentru aniversarea a 100 de ani de la înființare, canonizarea mai multor sfinți români, mărturisitori în închisorile comuniste și duhovnici renumiți.

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis joi un comunicat referitor la ziua de pomenire a Sfinților Mucenici și de comemorare a luptătorilor anticomuniști din România. 

Textul integral:

Ziua de 9 martie, zi de pomenire în calendarul ortodox a celor 40 de Mucenici din Sevastia, este, în mod semnificativ, și Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. 

Această zi este dedicată celor ce au luptat, cei mai mulți până la moarte, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi agresiv anticreștin.

În semn de neuitare şi recunoştinţă, ne rugăm în această zi pentru odihna sufletelor celor care au murit iubindu-și țara și poporul greu încercate, rămânând statornici în credința pe care regimul comunist a încercat să o smulgă sistematic și brutal din sufletele românilor.

Pe aceşti luptători români pentru libertate, modele autentice de curaj, demnitate, statornicie în credință şi patriotism, Biserica îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie, alături de eroii din toate timpurile și din toate locurile, deoarece ei s-au jertfit în lagăre şi în închisori pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român. Cancelaria Sfântului Sinod