Primul an de înfratire ecumenică
20 ianuarie 2003

La data de 18 iunie 2001, la propunerea Prea Fericitului Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Parohia Apărătorii Patriei II din Bucuresti a primit vizita unei delegatii de clerici, monahi si credinciosi din cadrul Arhidiecezei de Milano, aflatã în vizitã în România, delegatie condusã de cãtre Episcopul Auxiliar, Exc.Sa Francesco Cocopalmerio. Din delegatie a fãcut parte si pãrintele Giuseppe Bettoni, paroh al parohiei S. Angela Merici din Milano, însotit de câtiva credinciosi din cadrul parohiei sale. Urmare acestei vizite, Consiliul Parohial al Parohiei Apãrãtorii Patriei II a luat în discutie si a fost de acord cu studierea posibilitãtii ca parohia noastrã ortodoxã sã se înfrãteascã cu o parohie catolicã din cadrul Arhidiecezei de Milano, cea mai mare arhidiecezã din lumea catolicã.

La data de 1 noiembrie 2001, pãrintele Giuseppe Bettoni, a trimis o scrisoare parohiei ortodoxe vizitate din Bucuresti, în care exprimã, în numele comunitãtii sale parohiale, dorinta înfrãtirii cu parohia noastrã. În scrisoare se face apel la documentul international Charta Oecumenica, semnat la 22 aprilie 2001, la Strasbourg, de cãtre presedintii Consiliului Bisericilor Europene (CBE) si Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (CCEE), în care se aratã, printre altele: "La nivelul comunitãtilor locale, trebuie o implicare mai mare si un schimb de experientã în catehizare si pastoratie"(nr.2).

În sedinta sa de lucru din 11 noiembrie 2001, Consiliul Parohial al Parohiei Aparatorii Patriei II, dupa ce a consultat Adunarea Parohiala, a constatat urmatoarele:

  • exista o propunerea de înfratire facuta parohiei bucurestene de catre Parohia S. Angela Merici din Milano ;
  • exista o vointa, unanim exprimata, a enoriasilor parohiei ortodoxe în favoarea înfratirii;
  •  în contextul eforturilor depuse de România de integrare în structurile europene si euroatlantice, aceasta înfratire ar putea fi considerata o deschidere a parohiei noastre spre valorile culturale si spirituale europene;
  • vizita Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul II în România, în luna mai 1999, a marcat, printre altele, întarirea relatiilor dintre Biserica Ortodoxa Româna si Biserica Romano-Catolica, deschizând calea unei astfel de înfratiri;


Ca urmare, Consiliul Parohial a hotarât, în unanimitate, înfratirea Parohiei Aparatorii Patriei II din Bucuresti cu Parohia S. Angela Merici din Milano.

Urmare acestei hotarâri, la data de 20 ianuarie 2002, la Milano, în cadrul Saptamânii de rugaciune pentru unitatea crestinilor, parintele Mircea Alexa Uta, paroh al Parohiei Aparatorii Patriei II si parintele Giuseppe Bettoni, paroh al Parohiei S. Angela Merici din Milano, în rugaciune comuna, au subscris înfratirea ecumenica dintre cele doua parohii.

Prin aceasta înfratire se favorizeaza legaturi de cunoastere, de rugaciune si de colaborare reciproca, fara nici o forma de prozelitism, în deplin respect al traditiilor fiecaruia; se dezvolta continuu cai fratesti, cu scopul educarii spre dialog; se promoveaza întâlniri între credinciosii parohiilor noastre, în special între tineri, în vederea cunoasterii culturii si spiritualitatii celuilalt si pentru sustinerea reciproca în dezvoltarea proiectelor pastorale; se valorifica mostenirea spirituala a crestinismului, pentru a redescoperi împreuna radacinile crestine ale Europei.

Vizita la Bucuresti a parintelui Giuseppe si a 50 de enoriasi.

În vederea concretizarii proiectului înfratirii ecumenice si pentru cunoasterea spiritualitatii ortodoxe românesti, parintele Giuseppe împreuna cu 50 de enoriasi ai parohiei sale au efectuat un pelerinaj în România, în saptamâna de dinaintea Duminicii Floriilor a anului trecut. Astfel, dupa ce au vizitat frumusetile spirituale oferite de pamântul binecuvântat al Moldovei si Bucovinei, enoriasii parohiei S. Angela Merici au ajuns la Bucuresti, fiind gazduiti în familiile din cadrul parohiei ortodoxe. Luând cunostinta despre prezenta oaspetilor italieni în parohia noastra, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist l-a desemnat pe P.S. Episcop Ambrozie Sinaitul, Vicar Patriarhal, pentru a oficia Sf. Liturghie arhiereasca în parohia noastra, duminica 28 aprilie 2002, în ziua Maritului Praznic al Intrarii Domnului în Ierusalim. Înconjurat de un sobor de preoti si diaconi, în prezenta unui impresionant numar de credinciosi, precum si a Domnului Vasile Mihalache, Primarul Sectorului 4 si a altor oficialitati, Prea Sfintia Sa a adus binecuvântarile Parintelui Patriarh atât enoriasilor nostri cât si celor 50 de credinciosi italieni din cadrul Parohiei Sant’Angela Merici din Milano, oficializând, astfel, drumul anevoios al ecumenismului practic.

Vizita la Milano a unui grup de 12 tineri români

În perioada 18 - 26 septembrie 2002 un grup de 12 tineri, în vârsta de 12 ani, din cadrul Parohiei Aparatorii Patriei II din Bucuresti, a efectuat o vizita ecumenica Parohiei S. Angela Merici din Milano. Vizita la Milano le-a oferit adolescentilor din cadrul parohiei noastre prilejul cunoasterii realitatilor si activitatilor pastorale din cadrul parohiei catolice de la Milano, de a se întâlni cu cultura si spiritualitatea din marea cetate a Sfântului Ambrozie al Mediolanului. Nu au lipsit contactele cu tinerii si copiii implicati în activitatile parohiale, jocurile si chiar meciul de fotbal, ceea ce a facut sa se apropie unii de altii mai mult. Dupa întoarcerea în tara, cei 12 tineri bucuresteni nu au mai lipsit de la sfintele slujbe oficiate în biserica parohiala sau de la programul de catehizare intitulat sugestiv „Scoala de duminica”.

Întâlnirea la Milano a Prea Fericitului Parinte Patriarh cu Comunitatea S. Angela Merici

Cu prilejul vizitei efectuate în luna octombrie 2002 la Vatican si în Italia, Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist si delegatiei Bisericii Ortodoxe Române s-a întâlnit si cu Comunitatea S. Angela Merici din Milano, prilej de mare bucurie si binecuvântare pentru parohia catolica milaneza. În scrisoarea adresata Parintelui Patriarh, parintele Giuseppe Bettoni arata: „…dorinta de a ne vizita ne-a umplut de onoare în Domnul Hristos; un fapt istoric, unic pentru noi si de mare consolare în drumul nostru, al înfratirii ecumenice, cu Parohia Aparatorii Patriei II din Bucuresti”.

Schimb de vizite în cadrul Saptamânii de rugaciune pentru Unitatea Crestinilor

În cadrul Saptamânii de rugaciune pentru unitatea crestinilor ce s-a desfasurat între 18 si 25 ianuarie, Parohia noastra a sarbatorit un an de înfratire ecumenica cu Parohia catolica Sant’Angela Merici din Milano. În timpul acestei saptamâni, parintele Antonio Genziani de la parohia catolica din Milano, însotit de câtiva tineri, a vizitat Parohia noastra, iar o delegatie de tineri din cadrul Parohiei noastre s-a deplasat la Milano. Concomitent, cele doua delegatii s-au rugat pentru pace si pentru unitatea crestinilor din Europa si din întreaga lume. Am fost deosebit de onorati de faptul ca mesajul Parohiei noastre a fost adresat Parohiei catolice din Milano de catre P.S. Episcop Ambrozie Sinaitul, Vicar Patriarhal, prezent la Milano pe parcursul întregii saptamânii de rugaciune pentru unitatea crestinilor. La rugaciunea ecumenica ce a avut loc în data de 19 ianuarie 2003 în parohia noastra, din partea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti a participat P.C.Pr.Prof. Dr. Isidor Martinca, Rectorul Facultatii Romano Catolice din Bucuresti.

O speranta spre viitor

La aproape patru ani dupa vizita în România a Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul II si la doar patru luni de la vizita istorica a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist la Vatican si la Milano din luna octombrie 2002, înfratirea ecumenica dintre Parohia catolica din Milano si Parohia noastra ortodoxa din Bucuresti consfinteste faptul ca Europa a intrat într-o noua era, cu o noua mentalitate, în care conflictele interreligioase sau intercrestine se pot înlocui cu exemple ale iubirii, ale dialogului si ale cunoasterii reciproce.

Pr. Dr. Mircea Alexa UTA
Paroh