Festival de pricesne

FESTIVALUL DE PRICESNE «BLÂNDUL PĂSTOR»

Ediția a XIII-a – 17 septembrie 2023

 

În urma deliberărilor făcute, Juriul Festivalului a stabilit următoarele premii:

Marele premiu al juriuluiIonuț Postolache, cu piesa: A venit un om la Domnul (București);

Premiul de popularitateAdina Laura Murgu, cu piesa: Numai Tu Fecioară Sfântă ești plină de har (Seminarul Monahal Pasărea).

Secțiunea I:

Premiul I: Maria Ingrid Dragomir, cu piesa: Preasfântă Maică și Fecioară (Olt);

Premiul II: Maya Elena Burloiu, cu piesa: Nu-i singur Iuda vinovat (Prahova);

Premiul III: Serafim Iațco, cu piesa: A bătut la ușa ta cineva (Republica Moldova);

Mențiunea I: Alexandra Maria Gabor, cu piesa: Umblă Maica tot plângând (Sălaj);

Mențiunea II: Cosmin Mugurel Balea, cu piesa: Cruce sfântă părăsită (Giurgiu);

Mențiunea III: Andreea Marin, cu piesa: Pe Domnul lăudați-L (București);

Mențiunea III: Abel Bratu, cu piesa: Să faci o Iisuse din inima mea (Ilfov).

Secțiunea II:

Premiul I: Alexandra Pițu, cu piesa: Sub o salcie pletoasă (Teleorman);

Premiul II: Florin Mihail Bratu, cu piesa: Așa grăiește Domnul slavei (Bucovina);

Premiul III: Marian Radu, cu piesa: S-aude clopotul bătând (București);

Mențiunea I: Alexandru Suditu, cu piesa: Cruce sfântă părăsită (Buzău);

Mențiunea II: Laurențiu Andrei Bonțoi, cu piesa: A bătut la ușa ta cineva (Bacău).

Cu Înalta binecuvântare a Părintelui Patriarh Daniel, duminică, 17 septembrie a.c., la ora 16.00, s-a desfășurat în cerdacul din curtea bisericii parohiale cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de pricesne "Blândul Păstor".

În ”Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, au concurat pentru Marele Premiu al Juriului 14 concurenți, majoritatea cântăreți bisericești, pe cele două secțiuni ale Festivalului: I. cu vârsta până în 15 ani și II. cu vârsta peste 15 ani.

Juriul Festivalului a fost format din foști cântăreți bisericești, astăzi preoți cu diferite ascultări în Biserică: Pr.Prof.Dr. Marian Colțan, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din București, Pr.Prof. Adrian Iațco, paroh al Parohiei ”Acoperământul Maicii Domnului” din orașul Căușeni, Republica Moldova, Pr. Georgian Alexandrescu de la Parohia Înălțarea Domnului din Ploiești, iar din partea parohiei gazdă preotul paroh Mircea Uță.

Festivalul de pricesne a fost transmis în direct pe Facebook/Lumina Cuvântului, cu sprijinul domnului teolog Cornelius Florin Stoica, având aproape 6100 de telespectatori.

Organizarea evenimentului a fost susținută de voluntari din parohie și din resurse proprii obținute din donațiile enoriașilor. Participarea publicului a fost numeroasă și entuziastă, curtea bisericii umplându-se cu mai bine de 500 de persoane, care au avut ocazia să asculte pricesnele aduse de concurenți din mai multe zone geografice și folclorice ale țării.

În cuvântul ținut înaintea Festivității de premiere, Pr. Prof. Marian Colțan, Președintele Juriului, a subliniat următoarele:

”M-am bucurat să fiu în seara asta aici. Vă mărturisesc că nici nu știu cum au trecut aceste câteva ceasuri pe care le-am petrecut împreună!

Rolul juriului la acest Festival a fost acela de a face o departajare între paisprezece concurenți talentați, cu interpretări de valoare foarte apropiată. Însă am încercat să facem în așa fel încât să plece toată lumea fericită acasă. Am jurizat cu conștiința că la un astfel de eveniment-concurs, nu doar nota în sine este importantă, ci trăirea și stare de pace interioară pe care interpreții reușesc să o transmită publicului. Și au reușit cu toții să o facă. De aceea, din punctul nostru de vedere, îi considerăm pe toți câștigători. Mă bucur că am făcut parte din juriu.

Am descoperit la parohia dumneavoastră o comunitatea frumoasă și închegată, unită în mărturie comună, prin cântec. Aici este cu siguranță rolul părintelui paroh Uță și al părintelui coslujitor, dar și al dumneavoastră. Am simțit că acest eveniment nu este unul făcut pentru rating, ci unul care se adresează, an de an, sufletelor noastre. Aceasta vă face un model de comunitate, care trebuie preluat și de alte parohii.

Felicitări pentru toți participanții, pentru organizare, pentru echipa de voluntari și pentru tot acest eveniment de excepție. Vă dorim numai bine”.   

Apoi părintele paroh a mulțumit în numele parohiei organizatoare, membrilor juriului pentru participarea la această ediție a Festivalului de pricesne, concurenților, membrilor comunității parohiale, celor care au asigurat sonorizarea evenimentului și transmiterea acestuia în direct pe Facebook și câtorva persoane inimoase și darnice.

                                                                                                                                                                            * * *

Juriul format din: Sandu Pop (președintele juriului), Miruna Ionescu, Daniel Madia, Pr. Ionel Miron și Pr. Mircea Alexă Uță, a analizat prestația celor 13 concurenți intrați în finala celei de a XII-a ediție a Festivalului de pricesne «Blândul Păstor» și a stabilit acordarea următoarelor premii:

Marele premiu al juriuluiCarmen Mustață, cu piesa: Cu crucea-n spate (Irești, Vrancea)

Premiul de popularitateMaria Ingrid Dragomir, cu piesa: Ridica-voi ochii mei (Ilfov)

Secțiunea I:

Premiul I: Ioana Ghiță, cu piesa: Maria și Marta (Irești, Vrancea)

Premiul II: Abel Bratu, cu piesa: Blândul Păstor (București)

Premiul III: Adelina Baicu, cu piesa: La Tine vin Măicuță (com. Berceni, Ilfov)

Mențiunea I: Alexandru Miron, cu piesa: Imnul Maicii Domnului (Irești, Vrancea)

Mențiunea II: Anamaria Serghie, cu piesa: Veniți creștini la rugăciune (București)

Mențiunea III: Alexandra Gabor, cu piesa: Am venit, Măicuță (București)

Secțiunea II:

Premiul I: Maria Paraschivoiu, cu piesa: Mi-ai dat Doamne glasul dulce (Prahova)

Premiul II: Selena Mărgean, cu piesa: Parcă te văd Doamne Iisuse (Giurgiu)

Premiul III: Olguța Postolache, cu piesa: Vreau lângă Dumnezeu (București)

Mențiunea I: Elena Bercuci, cu piesa: A bătut la ușa ta cineva... (Focșani, Vrancea)

Mențiunea II: Maria Pintea, cu piesa: Ce folos, viață fără de Hristos (Irești, Vrancea)

Festivalul de pricesne a fost transmis live pe pagina de Facebook/Lumina cuvântului, cu sprijinul domnului teolog Cornelius Florin Stoica, având aproape 3000 de telespectatori.

Organizarea evenimentului a fost susținută exclusiv cu voluntari din parohie și cu resurse proprii obținute din donațiile enoriașilor. Participarea publicului a fost numeroasă și entuziastă, curtea bisericii umplându-se cu mai bine de 350 de persoane, care au dorit să asculte cântecele aduse de concurenți din mai multe zone geografice și folclorice ale țării.   

În cuvântul ținut înaintea Festivității de premiere, maestrul Sandu Pop (Văru Săndel) a arătat că ceea ce s-a văzut acum pe scenă ”au fost cei buni dintre cei buni selecționați la preselecție” și surpriza plăcută pe care a avut-o văzând cu cât drag tinerii îl laudă, prin cântec, pe Dumnezeu.

„Festivalul de pricesne este o activitate misionară, nu numai culturală, întrucât ați ascultat cântări religioase, cu nuanță populară, cântece autentice româ­nești. Și anul acesta am observat foarte multă seriozitate cu care copiii s-au pregătit pentru acest spectacol. Pentru ei, evenimentul de astăzi are o dublă semnificație, atât religioasă, cât și artistică, care împreună îi va forma pentru a deveni oamenii de nădejde ai Bisericii. Muzica ne atrage și prin intermediul ei Îl putem lăuda pe Dumnezeu. De altfel, întreaga activitate desfășurată de parohia noastră este sub auspiciile muzicii. Am fost impresionat de seriozitatea și abnegația copiilor, iar lucrul acesta s-a văzut pentru că a fost foarte greu de jurizat. Amintim că festivalul este misionar, iar premiile sunt simbolice”, a spus părintele paroh Mircea Uță.

Părintele paroh a mulțumit, apoi, în numele parohiei organizatoare, membrilor juriului pentru participarea la această ediție a Festivalului de pricesne, concurenților, membrilor comunității parohiale, celor care au asigurat sonorizarea evenimentului și transmiterea acestuia live pe facebook/lumina cuvântului și câtorva persoane inimoase și darnice.

                                                                        Carmen Mustață - Irești jud.Vrancea

În cerdacul din curtea parohiei noastre, a avut loc duminică 20 septembrie 2020, începând cu orele 11.00, îndată după oficierea Sfintei Liturghii, a X-a Ediție a Festivalului de pricesne ”Blândul Păstor”, manifestare culturală și misionară organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Pe scena Festivalului au urcat pe parcursul celor zece ani peste 700 de concurenți, cu vârsta cuprinsă între 7 si 81 de ani, dintre care amintim: Adelina Nicola Baicu, Noemi Cristea, Andrada Precup, Georgiana Aurica, Elena Hriscu, Ionuț Postolache, Andreea Oprea, Ionuț Alexe, Andreea Vișan, Karina Cobuleanu s.a. Acestora li s-au adăugat, în calitate de membrii ai juriului, distinși artiști și oameni de cultură români, printre care: Gheorghe Turda, Aneta Stan, Elisabeta Ticuță, Horațiu Boșca, Teodora Țucă Păunescu, Ion Ghițulescu, Ramona Urjan, Remus Rădulescu, Constantin Măgureanu, Georgel Nucă, Daniel Madia, Paula Popoiu, Monica Ghiurco, Pr.Prof. Stelian Ionașcu, Pr.Asist. Marius Dumitrescu, Pr. Georgian Alexandrescu, etc.

Festivalul a fost prezentat de Karina Cobuleanu și de Valentin Palma.

Respectând restricțiile impuse de autorități pentru reducerea răspândirii noului coronavirus, parohia organizatoare, dorind să nu întrerupă șirul edițiilor anuale ale Festivalului de pricesne, a organizat cea de-a X-a ediție – Jubiliară într-o formă mai restrânsă.

La Gala Laureaților 2020 au participat următorii laureați: Ionuț Postolache și Corala Ambroziana, Andreea Oprea, Ionuț Alexe, Andreea Vișan, Adelina Nicola Baicu, Iolanda Găvarnă, Magdalena Bratu, Noemi Cristea și Karina Cobuleanu, iar din partea juriului: Gheorghe Turda, Aneta Stan, Horațiu Boșca și Ramona Urjan.

A urmat un concert special susținut de către foștii membri ai juriului, artiștii: Gheorghe Turda, Aneta Stan, Horațiu Boșca și Ramona Urjan.

După programul muzical oferit de către foștii membri ai juriului, a urmat Festivitatea de premiere, în cadrul căreia, parohia organizatoare a oferit tuturor celor care au urcat pe scena Festivalului sau al «Duminicii bunicilor» medalia jubiliară a Festivalului, diplome și daruri simbolice.

Festivalul s-a bucurat de sprijinul unor oameni inimoși: Bogdan Dragnea, Adrian Huncu, Adrian Potârniche, Veronica Barbu, David Țuche, precum și de suportul firmei Unilever România.

Organizatorii au luat toate măsurile pentru prevenirea infectării cu coronoavirus: oferirea de măști chirurgicale tuturor participanților la intrarea în curtea parohiei; punerea la dispoziție de dezinfectant, asigurarea unui loc special pentru spălarea mâinilor și menținerea distanței fizice între persoane de un metru.

 

Urmare prestațiilor celor 14 concurenți intrați în finala celei de a XI-a ediție a Festivalului de pricesne «Blândul Păstor», juriul format din: Grigore Leșe (președintele juriului), Marioara Man Gheorghe, Horațiu Boșca, Iris Elena Țuțuianu și preot paroh Mircea Alexă Uță, a stabilit acordarea următoarelor premii:

Marele premiu al juriului: Gabriela Goreanu, Republica Moldova;

Premiul de popularitate: Tatiana Guja, Republica Moldova

Secțiunea I:

Premiul I: Andrei Nicolae Chelba cu piesa: Unde să mă duc eu, Doamne ? (jud.Prahova)

Premiul II: Daria Lazăr cu piesa: O, vai, vai, Ierusalime (jud.Prahova)

Premiul III: Maria Paraschivoiu cu piesa: La Tine vin Iisuse iar (jud.Prahova)

Mențiunea I: Alexandru Răzvan Staicu cu piesa: Tinere te cheamă Domnul (jud.Ilfov)

Mențiunea II: Miruna Ioana Bălan cu piesa: Mă rog la crucea răstignirii Tale (jud.Buzău)

Mențiunea III: Anastasia Stroică cu piesa: La umbra crucii Tale (București)

Secțiunea II:

Premiul I: Marioara Voicu cu piesa: Am venit Măicuță (București)

Premiul II: Ștefania Ciupală cu piesa: Sus la bic în codrul des (jud.Prahova)

Premiul III: Rori Manolache cu piesa: Datoria mamei (jud.Alba)

Mențiunea I: Andrei Ioniță cu piesa: Spune mamă de ce plânge luna-n astă seară (jud.Călărași)

Mențiunea II: Irina Hretiuc cu piesa: Naintea Ta Iisus iubit (București)

Mențiunea III: Ioana Agnia Cojocariu cu piesa: Sub o salcie pletoasă(jud.Ilfov)

Festivalul a fost prezentat de Karina Cobuleanu și Daniel Bahnea

Festivalul de pricesne a fost transmis live pe pagina de Facebook «Lumina cuvântului», prin grija domnului teolog Cornelius Florin Stoica, având aproape 7000 de telespectatori.

Tot efortul de organizare a fost susținut exclusiv cu voluntari din parohie și cu resurse proprii obținute din donațiile enoriașilor.

Participarea publicului a fost numeroasă și entuziastă, curtea bisericii umplându-se de cei care au dorit să asculte cântecele aduse de concurenți din aproape toate zonele țării și de peste hotare.   

În prezența Preasfințitului Părinte Episcop Timotei Prahoveanul, Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, peste 140 de artiști au urcat duminică, 26 mai 2019, pe scena celei de-a IX-a ediție a Festivalului de pricesne «Blândul Păstor». Această ediție a fost organizată de Parohia Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie în parteneriat cu Muzeului Național al Satului «Dimitrie Gusti», în incinta acestuia.  

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat concurenților, interpreților și participanților la Festival a fost citit, în deschiderea Festivalului, de către Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.

Jurul Festivalului, format din Conf.Univ.Dr. Paula Popoiu, Directorul General al Muzeului Satului, Președintele Juriului, Pr.Prof.Dr. Stelian Ionașcu, șeful catedrei de muzică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, Domnul Remus Rădulescu, redactor/realizator la Radio Romania Actualități și TVTrinitas, iar din partea parohiei organizatoare Pr. Paroh Mircea Alexă Uță, a stabilit următoarele premii:

Marele Premiu al Juriului a fost câștigat de tânăra Adelina Nicola Baicu, în vârstă de 11 ani, cu priceasna «Nu-i singur Iuda vinovat». Ea locuiește în Comuna Berceni, județul Ilfov.

Premiul de popularitate a fost obținut de către Mălina Maria Boriceanu, cu piesa «Iisuse, eu am venit iar».  

Celelalte premii au fost acordate după cum urmează:

Secțiunea I:

Premiul I: Mihaela Petrache, cu piesa «Sub o salcie înaltă»

Premiul II: Andreea Monica Vișan, cu piesa «O, Măicuță Sfântă»

Premiul III: Mihaela Marioara, cu piesa «Pe muntele Golgota»

Mențiunea I: Evelyne Alessia Bening, cu piesa «Din mormântul întunecat»

Mențiunea II: Andreea Dinu, cu piesa «Tinere te cheamă Domnul» 

Mențiunea III: Tudor Andrei Achim, cu piesa «Să faci o Iisuse din inima mea»

Secțiunea II:

Premiul I: Andreea Oprea, cu piesa «Preasfântă Maică și Fecioară»;

Premiul II: Karina Cobuleanu, cu piesa «Parcă te văd Doamne Iisuse»;

Premiul III: Maria Enache, cu piesa «Unde să mă duc eu Doamne» 

Mențiunea I: Andreea Andreiaș, cu piesa «Spune mamă de ce plânge luna»; 

Mențiunea II: Ioana Cojocariu, cu piesa «La ce-mi folosește oare»;

Mențiunea III: Nicoleta Cimpoca, cu piesa «Maică pururea Fecioară».

În partea a doua a Festivalului, în Spectacolul folcloric tradițional, dedicat Anului omagial al Satului românesc, au urcat pe scenă următorii:

Cor al preoților din București, dirijat de Pr. Asist. Univ. Dr. Marius Dumitruescu, care a interpretat Hristos a înviat și Cântă cucu in Bucovina

Corul de copii și tineret al Parohiei Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, dirijat de doamna preoteasă Anca Armași, care a interpretat: Toată lumea are un dor; Ce mi-e-n lume mai drag și La portiță la Gheorghiță. Au susținut corul Pc Pr. paroh Ion Armași, protoiereu al Protoieriei Sector IV Capitală, Diac. Prof. Daniel Cergan și Cristian Postolache; 

Andrada Precup, elevă la Școala Specială Gimnazială pentru copii cu deficiențe de vedere din București, care a interpretat piesa Lie, ciocîrlie;

Orchestra de muzică populară «Ciocârlia Junior», dirijată de domnul Lucian Goiană, care a interpretat o suită de melodii populare. Și-au dat concursul: Andreea Monica Vișan la nai și voce, Sara Ursachi la vice și Alexandru Diaconu la clarinet;

Ștefan Vlad, care a interpretat piesele Drag îmi e, marea s-aud și Hora de la Istru; 

Iris Elena Țuțuianu, care a interpretat piesa: Ca moldoveanca nu-i nici una;

Corul Școlii Gimnaziale nr.113 din București condus de doamna profesoară de muzică Alina Rusu, a interpretat: Acasă-i România și Țara mea-i un colț de rai;

A urmat Sara Nukina, o tânără româno-japoneză, care a interpretat: Munte, munte, frățioare și o melodie populară în japoneză ;

Doamna profesoară de canto popular Ramona Urjan de la Colegiul Național de arte « Dinu Lipatti» împreună cu Grupul vocal folcloric tradițional denumit ”Rădăcini” a interpretat mai multe piese populare; 

Marioara Voicu, directoarea Grădiniței Piticot din București, a interpretat ”Am plecat cândva pe jos”;

În încheierea Festivalului Corala Ambroziana a parohiei Sf. Ambrozie a interpretat o creație populară renumită: Românie, Românie. Au acompaniat la chitară Pr. Cosmin Grigorescu, iar la orgă Sebastian Bordea. 

A urmat Festivitatea de premiere și cuvântul de închidere a Festivalului al preotului paroh Mircea Uță, din partea parohiei organizatoare, și poza de grup cu laureații ediției a IX-a a Festivalului de pricesne «Blândul Păstor».

Festivalul a fost prezentat de către domnul Andrei Victor Dochia, Televiziunea Română.

În foaierul sălii V.I.Popa din incinta Muzeului Satului, pe perioada desfășurării Festivalului, a fost vernisată o expoziție de icoane și vitralii realizate de Art Georgies – partener al Festivalului.

Sonorizarea a fost asigurată de Domnul Petre Berciu.

Festivalul a fost transmis de domnul Cornelius Florin Stoica pe Facebook/ lumina cuvântului și urmărit, în direct, de peste 12.400 de spectatori.

*

 

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,

la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de pricesne „Blândul Păstor”     

Dragi concurenți și interpreți

Stimați participanți,

Hristos a înviat!

Este al nouălea an în care Parohia Apărătorii Patriei II – „Sfântul Ierarh Ambrozie” din București organizează Festivalul de pricesne „Blândul Păstor”.

Această lucrare pastorală și misionară a parohiei așezată sub semnul Anului Omagial al Satului românesc pune în valoare priceasna ca manifestare a creației religioase populare românești.

Din acest motiv, considerăm fericită alegerea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” – un loc cu o încărcătură culturală, dar și spirituală deosebită, ca spațiu de desfășurare a ediției din acest an a Festivalului.

„Pentru istoria noastră ‒ aprecia etnograful şi sociologul Ernest Bernea (1905-1990) ‒, satul românesc tradiţional a fost microcosmosul material şi spiritual care a constituit fundamentul existenţial al naţiunii […]. Realitatea tradiţională comunitară a definit şi manifestat un mod propriu românesc de a fi, care e specific şi general uman totodată”[1].

Satul românesc, păstrător fidel al tradiţiei bisericești și al culturii naţionale, a fost de-a lungul timpului spaţiul în care s-au dezvoltat și s-au desăvârșit valorile spirituale, culturale și morale ale neamului.

În satele românești care au păstrat credința ortodoxă, pricesnele nu au lipsit dintre cântările care însoțeau Sfânta Liturghie. Sătenii evlavioși au înțeles că acestea sunt împreună-rugăciune de mulțumire lui Dumnezeu și împreună-cântare de biruință cu părintele lor din altar.

Fiind cântate mai ales la momentul Chinonicului, ele au de cele mai multe ori în mijloc pe Maica Precistă – cea mult iubită de toți românii, de unde și denumirea de „pricesne”.

Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.

Aceste rugăciuni doinite sunt parte a stăruinței din toată vremea a creştinilor ortodocşi din satele și târgurile românești, de a mărturisi pe Domnul Iisus Hristos și bucuria de a rămâne uniți cu El, în istorie și în eternitate.

Urăm tuturor concurenților la acest Festival să exprime nu numai virtuozitate interpretativă, cât mai ales să se facă curajoși purtători și promotori, prin versuri și cânt, ai celor mai profunde valori care definesc sufletul satului românesc: dragostea de Dumnezeu, de neam și de tradițiile lui și statornicia în credință.

Felicităm parohia organizatoare, pe preoții și enoriașii care s-au ostenit în pregătirea acestei mărturisiri misionare și salutăm conducerea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, pe doamna Director General Paula Popoiu, care a arătat deschidere și cooperare în vederea organizării acestui eveniment.

Cu părintească binecuvântare,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

[1] Ernest Bernea, Civilizaţia română sătească, ediţia îngrijită de Rodica Pandele, (Fapte, idei, documente), București, Ed. Vremea, 2006, p. 164.

Foto credit: arhivă Parohia Apărătorii Patriei II – „Sfântul Ierarh Ambrozie”