La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhie Române organizează Concursul Naţional de miniproiecte de educaţie social-filantropică “Copilul învaţă iubirea lui Hristos”.

La acest concurs, parohia noastră va participa cu miniproiectul denumit: “Cine este aproapele meu?”.

Derularea proiectului:

 

20 februarie 2012: s-a constituit echipa managerială a proiectului. Din această echipă fac parte: cei doi preoți ai parohiei, prof. Elena Mihăilă (Școala Generală nr.133), membrii Comitetului de conducere al Organizaţiei de tineret “Sfântul Ambrozie”, urmând să fie selectaţi şi un număr de 12 elevi de la Școala Generală Nr.133, aflată pe raza parohiei noastre. S-a căzut de acord ca proiectul să aibă ca protagoniști pe copiii orfani de la Valea Plopului, judeţul Prahova, ca urmare a legăturii existente deja între parohia noastră şi centrul de copii din Valea Screzii, unde au fost dăruite, în mai multe rânduri bani, alimente, haine şi jucării pentru copii, ultima acţiune fiind în data 11.12.2011, prilej cu care Organizaţia noastră de tineret a prezentat și piesa de teatru “Ambrozie episcop”, iar corala sfintei noastre biserici a susţinut un concert de colinde.

25 februarie 2012: Cateheza “Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Matei 22,39), susținută în biserica parohială de către Alexandru Radu, student la Facultatea de Teologie-ortodoxă “Justinian Patriarhul” Bucureşti şi membru în Comitetul de conducere al Organizaţiei de tineret “Sfântul Ambrozie”. Au fost prezenți elevi de la Școala Generală nr.133. Copiii au urmărit o prezentare Power Point despre iubirea aproapelui, potrivit învățăturii date de Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, au dialogat pe tema iubirii aproapelui și au urmărit un film documentar despre copiii de la aşezământul social din Valea Plopului, de care se ocupă cu multă dăruire Părintele Nicolae Tănase.

3 martie 2012: Atelier de creație. În cadrul parohiei a fost organizat un atelier de creație, scopul acestuia fiind obţinerea de fonduri (autofinanțarea) pentru implementarea Proiectului social filantropic de ajutorare a copiilor orfani de la Valea Plopului. S-au realizat mărțișoare din cocă dospită și coaptă în cuptor și pictată de elevi, precum și felicitări pictate pe carton și decorate cu frunze și diferite obiecte. La atelier au participat aproape 20 de elevi.

4 martie 2012: Acțiunea de desfacere a mărțișoarelor și felicitărilor de 1 și 8 martie. În curtea bisericii parohiale au fost amenajate panouri, pe care au fost așezate mărțișoarele și felicitările confecționate în cadrul atelierului de creație. Credincioșii ieșind de la slujbă, au putut admira și lua mărțișoare și felicitări, recompensând munca elevilor cu donațiile lor. Banii colectați vor fi folosiți în implementarea Proiectului.

10 martie 2012: Echipa managerială a proiectului sortează donațiile credincioșilor constând în haine, jucării și alimente aduse la biserică și le pregătește pentru transportul acestora la Valea Plopului.  

11 martie 2012: Se va continua colectarea de materiale și bani pentru Valea Plopului.

17 martie 2012: Întreaga echipă care a lucrat la Proiect va face o vizită la Centrul de copii orfani de la Valea Plopului.

***

Miniproiectul realizat de către parohia noastră va fi trimis la Protoierie în perioada 26-30 martie 2012, urmând ca primele trei proiecte clasate la nivelul Protoieriei să fie trimise Centrului Eparhial, astfel încât premiile, la nivelul Patriarhiei Române, să fie acordate câștigătorilor de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 21 mai 2012, la Catedrala Patriarhală.