Concurs de miniproiecte de educație social-filantropică ”Copilul învață iubirea lui Hristos”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns la final.

Pentru a vedea filmul proectului parohiei noastre apasă aici !

1. Titlul miniproiectului de educație social-filantropică:

Având ca model pilda samarineanului milostiv, miniproiectul Parohiei Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie din București a primit  titlul: „Cine este aproapele meu?”; în acesta cuprinzându-se ideea centrală a proiectului - concurs: educarea copiilor în vederea cunoașterii aproapelui aflat în suferință și însușirea experienței de ajutorare a acestuia, având la bază porunca Mântuitorului Hristos, care a spus: ”Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul” (Ioan 13,34).

 

 

2. Echipa de implementare a miniproiectului.

Membrii Comitetul de conducere al Organizației «Sfântul Ambrozie» din cadrul Parohiei Apărătorii Patriei II din București, s-au întrunit în data de 22 februarie 2012, orele 18, în biserica parohială, sub conducerea părintelui paroh Mircea Uță, în vederea întocmirii echipei de implementare a miniproiectului. Astfel, s-a stabilit ca din echipa de implementare a miniproiectului să facă parte:

Parohia Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie (Str. Lunca Bârzești nr. 3, sector 4, București):

Pr. Paroh Mircea Uță, Pr. Ion Armași,

Din partea Comitetului de tineri al Organizației de tineret „Sfântul Ambrozie”: Alexandru Radu (20 ani), Evelin Bratu (20 ani), Eugen Gheorghe (27 ani), Corina Nicolae (42 ani), Ionuț Postolache (24 ani) și Gabriela Popescu (23 ani);

Școala Generală Nr.133  (str. Stânjeneilor nr.3, sector 4, București):

Elena Mihail, profesor de religie;

Elevi de la clasele I-VI de la Școala Generală nr.133: Băstaru Alexandru (11 ani), Dornescu Andreea (11 ani), Filipoiu Iulian (12 ani), Filipoiu George (11 ani), Dornescu Mădălina (7 ani), Constantinov Irina (10 ani), Armași Mircea (9 ani), Muțeanu Paul Costin (11 ani), Lică Cristian (11 ani), Mușat Valentina (9 ani), Bucur Andreea (12 ani) și Văduva Maria (10 ani).

3.     Locul de desfășurare a miniproiectului.

Ca urmare a legăturii existente deja între parohia noastră și Centrul de copii orfani din Valea Screzii (Valea Plopului jud. Prahova), unde au fost dăruite, în mai multe rânduri alimente, haine, bani și jucării pentru copii, ultima acțiune fiind în data de 12.12.2011, prilej cu care Organizația noastră de tineret a prezentat piesa de teatru „Ambrozie episcop”, iar corala sfintei noastre biserici a susținut un concert coral de colinde,

S-a hotărât ca locul în care va fi implementat miniproiectul nostru, să fie parohia noastră, respectiv Așezământul de copii orfani din Valea Screzii (Valea Plopului jud. Prahova).

 4. Perioada de implementare a miniproiectului.

Perioada de desfășurare a miniproiectului a fost: 20 februarie – 26 martie 2012.

 5.     Beneficiarii miniproiectului (grupul țintă).

Beneficiarii miniproiectului nostru sunt copiii orfani de la Valea Plopului, din județul Prahova. Aceștia se află în îngrijirea Asociaţiei Pro Vita, organizaţie non –guvernamentală, non –profit şi apolitică, înfiinţată de preotul Nicolae Tănase, în anul 1994. Asociaţia a fost creata pentru a salva viața copiilor născuți sau nenăscuți, aflați în pericolul de abandon matern, sau de ucidere a lor, încă din pântecele mamei.

 Activitatea Asociației se desfășoară în satele Valea Plopului şi Valea Screzii, în apropiere de Vălenii de Munte, judeţul Prahova, într-un sistem mixt: copii încredințaţi în plasament familial (în jur de 400 de copii) şi copii găzduiţi în Aşezământul din Valea Screzii şi îngrijiţi de personalul Asociaţiei și de voluntari. În Aşezământul din Valea Screzii locuiesc 120 de persoane. Complexul ridicat la Valea Screzii s-a clădit din credinţă şi compasiune-exclusiv din donaţii oferite de oameni bogaţi spiritual și include, pe lângă casele de locuit pentru cei aflaţi aici, o mică bisericuţă, o brutărie, un cabinet medical, o bibliotecă, un staul pentru animale. În acest loc, copiii refuzaţi, nedoriţi sau din familii foarte nevoiaşe, unii salvaţi de la avort, alţii cu dezabilităţi, alţii care nu şi-au găsit un loc în lume după părăsirea casei de copii, sunt îngrijiţi şi ajutaţi să devină oameni mari. Deşi fiecare copil îşi are povestea lui, personalul Asociaţiei i-a învățat să devină împreună o familie. Actualmente, copii orfani au vârste cuprinse între 0 și 23 de ani. Activitatea Așezământului este susținută de către voluntari și donatori.

Incendiul care a avut loc la data de 12 decembrie 2011, a distrus o parte din Așezământ, magazia de alimente și de haine, sala de mese, precum și birourile. De aceea, este nevoie de o mobilizare a oamenilor harnici și cu inima generoasă pentru refacerea și susținerea Așezământului.

 6.     Bugetul miniproiectului.

Bugetul miniproiectului s-a realizat prin:

1. Mijloace de autofinanțare,

2. Sensibilizarea unor sponsori.

În vederea autofinanțării, s-a apelat la talentul și creativitatea copiilor, realizându-se, astfel, un atelier de creație din care au rezultat lucrări deosebite și ingenioase, dedicate zilelor speciale de 1 și de 8 martie. Mărțișoarele și felicitările realizate de către copii, au fost așezate pe un panou în curtea bisericii parohiale. Credincioșii care au participat la sfânta liturghie, la ieșirea din sfânta biserică, au putut admira lucrările expuse. Acestea, deși nu aveau un preț fixat în prealabil, credincioșii au oferit după inima și dărnicia lor sume care, în final, s-au ridicat la peste 1.000 lei.

Părinții copiilor au dorit să se implice și ei în acest proiect. Astfel, unii dintre aceștia au sponsorizat, cu bani, cheltuielile legate de închirierea unui microbuz pentru deplasarea echipei de implementare a miniproiectului la Valea Plopului, sau cele legate de transportul ajutoarelor într-un camion de 5 tone, sumele depășind 1.400 lei. Alți părinți au donat diferite produse alimentare, haine sau jucării, pe care le-au transportat în mașina personală, valoarea acestora fiind de aproximativ 600 lei.

La cancelaria parohială au fost strânse pachete conținând haine, încălțăminte, jucării, cărți, valoarea acestora fiind de aproximativ 3.500 lei.

Așadar bugetul miniproiectului nostru s-a ridicat la un total de aproximativ 6.500 lei.

Din punctul de vedere al resurselor umane, la acest miniproiect au participat aproximativ 450 de persoane (copii, elevi, părinți, enoriași, profesori, preoți, sponsori, etc.).

Pe site-ul parohiei www.sfantulambrozie.ro a fost postată știrea privind organizarea miniproiectului și calendarul derulării acestuia, astfel încât comunitatea parohială să fie informată, încercându-se și în felul acesta sensibilizarea credincioșilor, atât din parohie, cât și din afara acesteia, asupra nevoii de a se solidariza echipei de implementare  a proiectului, pentru ajutorarea copiilor orfani de la Valea Plopului.

Pe site-ul Agenției de știri a Patriarhiei Române www.basilica.ro a fost mediatizată această acțiune social filantropică, observându-se în zilele ce au urmat o accesare mult mai mare a paginii de internet a parohiei noastre, de către diferiți utilizatori.

7. Descrierea miniproiectului.

Conform Hotărârii Sfântului Sinod nr. 8712/2011, Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Teologic - Educaţional al Patriarhiei Române a organizat Concursul naţional de miniproiecte de educaţie social-filantropică „Copilul învaţă iubirea lui Hristos”.

Parohia Apărătorii Patriei II «Sfântul Ambrozie» a recepţionat cu bucurie acest îndemn şi a elaborat un miniproiect structurat pe catehizarea şi educarea social filantropica a copiilor din parohie și implicarea acestora în derularea acestui proiect, dedicat copiilor orfani de la Valea Plopului și Valea Screzii.

g.1.Obiectivele miniproiectului

1. Primul obiectiv al miniproiectului este catehizarea elevilor din clasele a IV și a VI de la Școala Generală nr.133 din București, privind învățătura Bisericii noastre despre iubirea lui Dumnezeu revărsată gratuit peste oameni și datoria oamenilor de a se iubi, pentru a arăta că sunt fiii lui Dumnezeu. Este bineștiut faptul că iubirea este un dar dumnezeiesc, prin care ne simţim îndemnaţi să iubim pe Dumnezeu şi să împlinim tot ce porunceşte El pentru mântuirea şi fericirea noastră şi a aproapelui nostru. În cadrul acestui miniproiect, elevii învaţă să-şi însuşească virtuţile creştine, îndeosebi dragostea, urmând porunca Mântuitorului: “Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul Tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău ca pe tine însuţi” (Matei 22,37) și să o pună în practică prin ajutoarea aproapelui.

2. Al doilea obiectiv este ca, prin intermediul catehezelor și a orelor de religie, elevii să învețe «Cine este aproapele meu?». Tulburaţi sufleteşte de problemele vieţii cotidiene cu care părinţii lor se confruntă, dar şi de ceea ce transmite mass-media de astăzi, copiii se apropie ușor de Sfânta Biserică, unde întâlnesc cuvintele Mântuitorului Hristos, revărsate în jertfa Sa, cea nesângeroasa, din cadrul Sfintei Liturghii. Proiectul “Cine este aproapele meu?” vine în sprijinul acestor copii, dornici de a învăţa ce înseamnă «liturghia de după liturghie», adică  cine este aproapele şi cum să-l ajute, educându-i într-un mod bineplăcut lui Dumnezeu şi dându-le răspunsuri la problemele lor sufleteşti, prin aceasta ajutând şi pe alţi copii aflaţi în nevoi, lipsiţi de dragoste părintească, să le înțeleagă și să treacă peste acestea cu curaj.

g.2.Activitățile miniproiectului

Având obiectivul de a-i învăța pe copii să înţeleagă cât de importantă este iubirea faţă de aproapele, în iconomia mântuirii, miniproiectul parohial de educaţie social-filantropică “Cine este aproapele meu?” s-a desfășurat potrivit următorului calendar:

 

Perioada

Activitatea

20 februarie 2012

Ședința de constituire a Echipa de implementare a proiectului și de concepere a miniproiectului.

21 februarie 2012

Întâlnire a preotului paroh cu directorul și cu profesoara de religie de la Școala Generală nr.133, în vederea stabilirii modalităților de implicare a elevilor în proiect.

25 februarie 2012

A avut loc, în biserica parohială, prima cateheze cu tema: Cum să ne ajutăm aproapele?, prezentată în format electronic cu video proiecție, de Radu Alexandru, student anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității București;

S-a stabilit ca până duminică, 4 martie 2012, fiecare copil să realizeze unul sau mai multe mărțișoare și felicitări cu prilejul zilei de 1 și 8 martie, care vor fi comercializate, în vederea autofinanțării proiectului;

3 martie 2012

Cateheza prezentată în format video proiecție, cu titlul: Pilda samariteanului milostiv, de către Eugen Gheorghe și Evelin Bratu, membri în Comitetul de conducere al Organizației parohiale de tineret ;

S-a lucrat în atelierul de creație pentru confecționarea mărțișoarelor și felicitărilor;

4 martie 2012

Realizarea unor panouri pe care au fost așezate mărțișoarele și felicitările lucrate manual de către elevi;

Colectarea de sume din valorificarea mărțișoarelor și felicitărilor (autofinanțarea miniproiectului);

5-10 martie 2012

Colecta de haine și jucării pentru copiii din Valea Screzii;

10 martie 2012

Sortarea și pregătirea pachetelor rezultate din colectele de haine și jucării pentru copiii din Valea Screzii;

17 martie 2012

Echipa de implementare a miniproiectului «Cine este aproapele meu?» a efectuat  o vizită la Centrul de copii orfani de la Valea Plopului, prilej cu care au fost dăruite roadele muncii celor implicați în proiect;

19 martie 2012

Întâlnire a echipei de implementare a proiectului în biserica parohială, în cadrul căreia s-a făcut prima evaluare a miniproiectului și s-a analizat impactul pe care l-a avut acest proiect;

S-a stabilit schița de plan în elaborarea raportului privind miniproiectul nostru parohial;

20-24 martie 2012

S-a redactat miniproiectul în format word și printat pe hârtie;

S-a realizat montajul video în format ”.avi” al filmului documentar privind miniproiectul «Cine este aproapele meu?»;

Au fost selectate cele mai bune fotografii ale miniproiectului și a fost comandată printarea acestora pe hârtie fotografică;

25 martie 2012

La sărbătoarea Bunei Vestiri, după Sfânta Liturghie, preotul paroh a făcut enoriașilor o prezentarea a întregului miniproiect și i-a invitat să admire expoziția de fotografii din curtea bisericii parohiale;

S-au adresat mulțumiri tuturor celor implicați în derularea miniproiectului;

26 martie 2012

Depunerea miniproiectului «Cine este aproapele meu?» la Protoieria III Capitală (însoțit de documentele anexe: raport, teste, poze, film documentar).

 

g.3.Rezultatele așteptate.

1. Miniproiectul a reușit, prin intermediul celor două cateheze organizate în biserica parohială și al orelor de religie de la școală, să învețe pe copii învățătura Bisericii noastre cu privire la iubirea lui Dumnezeu revărsată gratuit peste oameni prin Iisus Hristos și datoria oamenilor de a se iubi, arătând prin aceasta că sunt fiii lui Dumnezeu și de a pune în practică această învățătură prin ajutoarea aproapelui;

2. Miniproiectul i-a ajutat pe copii să înțeleagă «Cine este aproapele meu?». Plecând de la pilda samarineanului milostiv, copii au fost sensibilizați și au reușit să sensibilizeze la rândul lor și pe părinții lor, în acțiunea de a dărui hăinuțe, jucării și chiar bani copiilor care sunt în nevoie, mai ales a celor care sunt orfani sau abandonați de părinții lor, lucrare concretizată prin Caravana organizată la Valea Plopului, în data de 17 martie 2012 ;

3. Copiii s-au implicat foarte mult și cu drag în proiect. Au scris la orele de curs niște compuneri foarte frumoase, în care și-au exprimat gândurile și sentimentele față de cei aflați în suferință, față de copiii singuri și abandonați de părinții lor, au donat hăinuțele, cărțile și jucării de-ale lor, au confecționat mărțișoare și felicitări și multe lucruri cusute de mână, pe care le-au valorificat pentru autofinanțarea proiectului;

4. Enoriașii parohiei au primit de la copiii implicați în proiect o lecție de mobilizare și de ajutorare a aproapelui. Aprecierea enoriașilor s-a concretizat în donațiile lor și mai ales prin admirația deosebită exprimată cu prilejul valorificării mărțișoarelor și a felicitărilor din zilele de 1 și de 8 martie. Practic, copiii au făcut în același timp ”două fapte bune”: prima concretizată în atenția specială acordată mamelor și femeilor din comunitatea noastră parohială oferindu-le un simbol al dragostei și al primăverii, iar pe de altă parte, din aceeași lucrare, au reușit să autofinanțeze miniproiectul dedicat copiilor de la Valea Plopului;

5. În fine, un rezultat neașteptat al miniproiectului a fost valoarea ridicată a bugetului, care s-a ridicat la aproximativ 6.500 lei, înțelegând că această sumă provine exclusiv din contribuții personale și nu instituționale.

 8.  Impactul miniproiectului.

1.În primul rând, miniproiectul a reușit să coaguleze în jurul său în jur de 450 de persoane: elevi, părinți, enoriași, profesori, preoți, sponsori etc. ; mulți părinți ai elevilor au fost alături de noi și ne-au sprijinit, pentru că au înțeles și ei importanța acestui proiect;

2. Alegerea ca grup țintă a miniproiectului nostru copiii orfani de la Valea Plopului, a avut un impact puternic asupra elevilor implicați în miniproiect. Aceștia au reușit să înțeleagă foarte bine ce înseamnă lipsurile și mai ales ce înseamnă lipsa dragostei și afecțiunii părintești. Au pus multe întrebări la Valea Plopului și au vrut să știe cum trăiesc acești copii abandonați, unii dintre ei fiind de aceeași vârstă cu ei. Au fost interesați să afle dacă au aceleași gânduri, aceleași sentimente, aceleași preocupări. Ei au reușit să înțeleagă importanța acestui proiect și faptul că trebuie să fim alături de acești copii și să le aducem o mică bucurie, dacă se poate ”să le ștergem o lacrimă de pe obraz”;

3. Miniproiectul a creat bucurie și în tabăra elevilor care au dus daruri și în tabăra copiilor de la Valea Plopului.  Cei care au dus daruri au înțeles că sunt și alți copii care nu sunt la fel de fericiți ca și ei; că ei trăiesc în multe lipsuri și mai ales în lipsa afecțiunii materne. În schimb, ei sunt foarte fericiți pentru că au familia alături de ei, că au cine să-i sprijine și să-i iubească. Cei de la Valea Plopului au fost fericiți pentru că s-au bucurat de daruri și pentru că li s-a arătat căldură, afecțiune și grijă față de ei;

4. Sperăm ca acest proiect să continue și anul următor. Elevii și-au exprimat deja dorința de a mobiliza în viitorul proiect și alți colegi de școală și să aibă alături de ei mai mulți părinți.

Coordonator miniproiect,

PAROH

Pr. MIRCEA ALEXĂ UȚĂ