În dimineața zilei de 22 august 2012, s-au adunat în biserica parohială câteva zeci de enoriași, pentru a participa la oficierea Sfintei Liturghii, de către părintele paroh, și de citirea Acatistului Sfântului Ierarh Ambrozie. În jurul orei 10, credincioșii au ieșit din biserica parohială și au format un coridor uman până la parcarea din șoseaua Olteniței, prin care au trecut părintele paroh Mircea Uță și părintele conslujitor Ionică Armași, purtând în mâini racla în care se păstrează părticelele din moaștele Sfântului Ambrozie. Părintele paroh a fost însoțit în această procesiune de către membrii coralei «Sfântul Ambrozie» (Ionuț Postolache, Ciprian Reghină, Cristian Postolache, Georgian Chioreanu), precum și de către membrii familiei domnului prof. univ. Dragomir Cristian, expert în apicultură.
Cu puțin înainte de ora 16, s-a întrat în municipiul Roman și s-a ajuns pe aleea ce duce spre catedrala arhiepiscopală. La porțile larg deschise ale cetății de zid a Centrului Eparhial al Romanului și Bacăului, în mijloc străjuind istorica catedrală arhiepiscopală, așteptau cu sfânta Evanghelie și Icoana Sfântului Ambrozie câteva zeci de preoți, consilieri ai Centrului eparhial, inspectori și protopopi, îmbrăcați în straie de sărbătoare, având în fruntea lor delegatul IPS Arhiepiscop Eftimie al Romanului și Bacăului, pe părintele Protos. Andrei Ioniță, marele ecleziarh al catedralei arhiepiscopale. În curtea catedralei se aflau câteva sute de credincioși din cetatea Romanului și din împrejurimi, veniţi pentru a se închina la sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Ambrozie. În acordurile troparului Sfântului Ambrozie, întonat de preoții slujitori, mulțimea de credincioși s-a pornit în procesiune cu moaștele Sfântului Ambrozie, înconjurându-se catedrala arhiepiscopală, după care s-a intrat în catedrală, unde au fost așezate într-un baldachin împodobit cu multe flori și amplasat sub policandrul central al naosului catedralei.
Pe parcursul a trei ore, pelerinii au putut să se închine și să ceară ajutorul Sfântului Ierarh Ambrozie. Părintele Protos. Andrei Ioniță, marele ecleziarh al catedralei arhiepiscopale, a rugat pe părintele paroh Mircea Alexă Uță să adreseze un cuvânt de învățătură credincioșilor prezinți, legat de viața Sfântului Ambrozie, ocrotitorul apicultorilor. A urmat apoi, un cuvânt de învățătură rostit de către părintele ic.stavr.dr. Florin Aurel Țuscanu, protoiereu al Protoieriei Roman, care a vorbit despre istoria atât de bogată a Moldovei, a Romanului și a catedralei arhiepiscopale, și despre bucuria primirii pentru prima dată în aceste locuri a moaștelor acestui sfânt aparținând patristicii occidentale.
Spre orele 19, s-a continuat procesiunea cu sfintele moaște spre destinația finală: parohia Mălăiești, protopopiatul Hârlău.