Un grup de enoriași ai parohiei noastre, coordonat de doamna Mihaela Ciocârlan, a realizat, în tinda bisericii parohiale, scena Nașterii Domnului. Au fost folosite mai multe materiale decorative, precum și statuete cu Pruncul Iisus, Maica Domnului, Dreptul Iosif, magii de la răsărit, păstorii, oițele etc. Lucrarea a fost apreciată de foarte multă lume, lucru care i-a încurajat pe realizatori să se gândească la continuarea acestei acțiuni și anii următori.

Sfântul Francisc de Assisi, în Occident, este cel care a realizat primul presepiu (reprezentarea nașterii lui Iisus în ieslea din Betleem).

Iată povestea „inventării” acestui gest: suntem în anul 1223. Francisc se găsea la Greccio, o localitate din provincia Rieti, din Italia. Înainte de Crăciun, el a cerut ajutorul unui prieten care a pus la dispoziție fraților o grotă: „Vreau să sărbătoresc Crăciunul cu tine, în acest an, în grotă. Acolo să așezi o iesle cu fân. Adu apoi un bou și un măgar. Trebuie să semene cu ieslea în care s-a născut Iisus”. 

 

Toți locuitorii orașului veniră în jurul fraților și asistară la Liturghia de la miezul nopții. Erau atât de numeroși, cu lumânări în mână, încât pădurea era luminată ca în plină zi. Liturghia a fost celebrată deasupra ieslei, care era transformată într-un altar.

 

Legenda spune că deodată prietenul Sfântului Francisc văzu un prunc în iesle. Părea că doarme... Francisc se apropie, luă copilul cu tandrețe. Apoi pruncul se trezi, surâse Sfântului, îi mângâie obrajii și îi atinse barba cu mânuțele! Prietenul său înțelese că Iisus este adormit în inimile oamenilor și că Francisc este cel care l-a trezit prin cuvântul și prin exemplul său. Francisc, care asista preotul la altar în calitate de diacon, vorbi atât de bine mulțimii despre nașterea lui Iisus și despre ceea ce înseamnă Crăciun, astfel încât toți se simțiră umpluți de bucurie. 

 

Anul următor, locuitorii din Greccio povestiră cu atâta admirație despre minunăția acelei nopți de Crăciun că, puțin câte puțin, începură să o reconstituie, în grotă sau în alte locuri. Iată de ce acum noi avem peste tot presepiul de Crăciun.